Najbolje knjige u ovoj godini po izboru NY Timesa

Lifestyle 09. dec 201412:20 > 12:22
Izvor: REUTERS/Ralph Orlowski

Utjecajni list New York Times sastavio je listu 10 najboljih knjiga 2014. godine na kojoj su se našli romani o Drugom svjetskom ratu, putovanju Margarete Mead u Novu Gvineju, biografija biografa Penelope Fitzgeralda i knjiga o mirovnom sporazumu između Izraela i Egipta.

Kada je riječ o fikciji, pet romana je ušlo u izbor urednika ovog magazina.

Roman “All the Light We Cannot See” Anthonyja Doerra je priča o dva lika čiji se putevi ukrštaju tokom Drugog svjetskog rata – siročeta genijalca koga nacisti regrutuju i slijepe Francuskinje koja se pridružuje Pokretu otpora.

Dept. of Speculation” Jennyja Offilla je roman sačinjen od fragmenata, opservacija, meditacija i različitih tačaka gledanja na brak koji se raspada.

EuphoriaLilya Kinga je roman o putovanju antropologa Margarete Mead do Nove Gvineje sa drugim suprugom i kako je tamo upoznala trećeg.

Roman “Family Life” Akhila Sharme je poluautobiografska priča o indijskim imigrantima u Queensu.

Redeployment” Phila Klaya je, smatra uredništvo NY Timesa, brilijantna kolekcija priča koju je napisao bivši marinac koji je služio u Iraku i koja pokazuje šta se dešava kada se mladi, teško naoružani Amerikanci sukobe sa stranom zemljom koju ne razumiju.

Kada je riječ o drugim žanrovima, na listi 10 najboljih naslova 2014. našli su se grafički memoari Roz ChastCan't we talk about something more pleasant?”

Tu je i knjiga Eula Bissa “On Immunity: An Inoculation” koja je opčinjavajuća mješavina memoara, naučnog novinarstva i književne kritike i priča o njenim iskustvima kao mlade majke i straha od vakcinacije djeteta.

Penelope Fitzgerald: A Life” Hermione Li je priča o engleskoj književnici i biografu koju je napisala autorica biografija o Virginiji Woolf, Carter i Edith Wharton.

The Sixth Extinction: An Unnatural History” Elizabethe Colbert je izvještaj o nasilnom sudaru civilizacije i eko sistema naše planete.

Knjiga Lawrencea WrightaThirteen Days in September: Carter, Begin, and Sadat at Camp David” je priča o 13 dana u Camp Davidu 1978. kada su Sadat, Begin i Carter sklopili mirovni dogovor između Izraela i Egipta koji je i danas jedno od najutjecajnijih diplomatskih dostignuća kada je riječ o bliskoistočnom sukobu.