Uobičajena metoda kuhanja riže dovodi do trovanja arsenom?

Lifestyle 08. feb 201722:14 > 22:27
Pixabay.com

Naučnici kažu kako milioni ljudi širom svijeta ugrožavaju svoje zdravlje jer kuhaju rižu na pogrešan način.

Naime, kako kažu, otrovi i pesticidi koji se nalaze u zemljištu tamo mogu da ostanu, a uglavnom i ostaju, decenijama. Među njima se nalazi i arsen, i to u ogromnim količinama, a nakon toga se zadržava i u riži koja je uzgojena na tom zemljištu.

Od 2016. godine naučnici razmatraju koja je to dozvoljena količina ovog otrova i kada ona prelazi u opasnu. Već je dokazano da hronična izloženost arsenu dovodi do niza zdravstvenih problema – od problema u razvoju djece, preko srčanih bolesti, pa do dijabetesa i raka.

Zbog toga je sproveden i niz istraživanja i eksperimenata kako bi se ustanovilo koji je to način pripreme riže koji može da nam omogući da budemo sigurni u njegovu sigurnost. Tako je profesor Andy Meharg sa Univerziteta Queens u Belfastu u programu na televiziji BBC kuhao rižu na tri načina, piše Blic.

U prvom načinu je na jedan dio riže stavljao dva dijela vode, i pustio da voda ispari u toku kuhanja. Nivo arsena ostao je isti.

U drugom načinu je na dio riže sipao pet istih dijelova vode. Višak vode je nakon kuhanja izbacio, i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.

Treća metoda sastojala se u tome da je ostavio rižu u vodi u toku noći. I eto iznenađenja – nivo otrovnih materija smanjen je za 80 posto.

Kako pravilno kuhati rižu

Izmjerite suhu rižu.
Ostavite je da se natapa u vodi preko noći.
Ujutro je dobro ispirajte sve dok voda ne bude kristalno čista.
Dobro je procijedite.
Stavite je u lonac sa pet puta većom količinom vode, i dodajte malo soli. Promiješajte samo jednom.
Ostavite da proključa, potom sasvim snizite temperaturu i dobro zatvorite lonac poklopcem.
Kuhajte na najnižoj temperaturi još 10 do 15 minuta i ne dižite poklopac.
Pomiješajte viljuškom i ostavite da ostatak vlage ispari pa servirajte.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.