Pronađena Armstrongova torba koju je nosio na Mjesec

Lifestyle 10. feb 201513:04 > 13:05
Izvor: EPA

U kući Neila Armstronga, prvog čovjeka koji je kročio na Mjesec, u ormaru je pronađena torba sa stvarima koju je slavni astronaut nosio tokom historijske misije Apollo 11.

Kustos američkog Nacionalnog muzeja avijacije i istraživanja svemira Allan Needell je saopćio da je u ormaru u kući Armstronga, koji je umro 2012. godine, pronađena bijela torba koju je ovaj astronaut nosio u svemirskoj letjelici Apollo 11 tokom misije na Mjesec, a o kojoj nikada nije govorio.

Needell je kazao da se u torbi koju je Armstrongova supruga predala Muzeju nalazi i kamera kojom je snimljeno prvo spuštanje čovjeka na Mjesec iz 1969. godine.

“Ova 16-milimetarska kamera je korištena za snimanje najvažnijeg snimka 20. stoljeća”, kazao je Needell.

Osim kamere, u Armstrongovoj torbi se nalazi i pojas koji je nosio oko struka.

Svi ti predmeti će biti izloženi u Muzeju.

Armstrong je umro u 82. godini 25. augusta 2012. godine. U historiji je upamćen kao čovjek koji je predvodio prvo slijetanje čovjeka na Mjesec. On je 20. jula 1969. godine komandovao misijom svemirske letjelice Apollo 11 i sa astronautima Buzzom Aldrinom i Michaelom Collinsom sletio na Mjesec.

“Ovo je mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo”, riječi su koje je Armstrong izjavio kada je stao na tlo Mjeseca.