Švicarska: Zaplijenili sliku koja se pripisuje Da Vinciju

Lifestyle 10. feb 201522:53 > 22:58
Izvor: EPA

Policija je u trezoru jedne švicarske banke tokom istrage utaje poreza i prevare osiguranja zaplijenila portret koji se pripisuje renesansnom majstoru Leonardu da Vinciju, objavile su u utorak talijanske pravosudne vlasti.

Policija je također otkrila da su u toku pregovori o prodaji portreta koji prikazuje Isabellu D'Este, za oko 120 miliona eura, objavio je ured državnog odvjetnika u Pesaru u Italiji.

Policija je prvi put došla na trag slici 2013. godine kad je kod jednog pravnika iz južne Italije pronađena punomoć za prodaju, za cijenu od najmanje 95 miliona eura. Međutim, prvobitna istraga nije rezultirala pronalaskom slike.

Portret je napokon otkriven tokom istrage porezne utaje i prevare osiguranja, a slika je zaplijenjena u ponedjeljak u Luganu, blizu švicarsko-talijanske granice.

Istražitelji nisu otkrili ko je bio u posjedu slike ni koliko je osoba pod istragom zbog ilegalne trgovine umjetninama, kao ni je li neko uhapšen. Policija je samo rekla da je nekoliko osoba osumnjičeno i za ilegalnu trgovinu umjetninama i za prevaru osiguranja.

Portret se pripisuje Da Vinciju na temelju pregleda pod fluorescentnim svjetlom. Slika će biti podvrgnuta detaljnoj provjeri kad se vrati u Italiju.

Ukoliko se ustanovi da je portret stvarno naslikao Da Vinci, to će biti još jedno u nizu njegovih djela koje je bilo umiješano u protuzakonite radnje. Jedan od tih slučajeva odnosi se i na poznatu Mona Lisu, koja je 1911. bila ukradena iz Louvrea.

Djelo je posljednje u nizu zaplijenjenih talijanskih umjetnina. Policija je prošle sedmice zaplijenila hiljade predmeta i kuću koja je bila pretvorena u privatni muzej, a pretrage u januaru u Baselu dovele su do otkrivanja krijumčarskog lanca.