High5 za N1: Etiketiranje je glupo, ali smo ga prihvatili

Lifestyle 06. apr 201816:01 > 16:14
Izvor: High5

Novi album zagrebačkog "glazbeno-scenskog" sastava High5 pod nazivom "Backstage Boys" predstavljen je publici prije dva dana, a prve impresije i reakcije publike govore da se radi o još jednom sjajnom albumu jednih od predvodnika novog talasa balkanske muzičke scene.

S tim u vezi, razgovarali smo kratko sa članovima karizmatičnog i popularnog sastava koji su otkrili neke zanimljivosti u vezi sa albumom i njegovim nastajanjem.

N1: Backstage boys je stigao “s neba pa u rebra”, uz spot za pjesmu Glavozin. Ranije su izbačena dva spota. Koliko je dugo trebalo da se cijeli produkt “skuha” i upakuje?

Kao i svaki raniji naš materijal i BackStageBoyse smo pripremali preko godinu dana, a onda završili u mjesec dana, tek kad smo si zadali fiksni datum za promociju albuma u Tvornici 21.04. U svo to vrijeme smo snimili tonu materijala npr. prvi popis pjesama za novi album imao je preko 20 pjesama. Na sreću, od nekih od tih pjesama smo potpuno digli ruke, druge smo ušminkali i završili, neke stoje kakve su bile i tako će i ostati, a neke će jednog dana ići na neki sasvim novi materijal“, kazali su iz High5 u razgovoru za N1. 

N1: Kakve su prve reakcije publike, na prvo slušanje?

Na prvu bih rekao da se ljudima sviđa zaokret u zvuku, kontrast u odnosu na sve druge opcije iz ovog žanra i sl. Trebat će nam još koji dan da skupimo sve dojmove“, dodaju.

Jedna od pjesama koja je predstavljena prije samog albuma je “Kebile” za koju je urađen i spot. Naše pitanje je bilo: Zašto Riđi ne pjeva češće, kao upravo na pjesmi “Kebile”? 

Tek smo nedavno otkrili da imamo i te talente. Riđi će sigurno pjevati više i češće, ipak sad nosi titulu hrvatskog Boga falseta“, poručuju iz High5.

Prije nešto više od mjesec dana, ekipa “Kukus Klan” koji su kao i High5 dio popularne “33 Bande” su predstavili album “Anđeli i Bomboni”. 

N1: Prvo Kukus, sada vi. 33 banda čini se drži konce cijele scene, možemo reći Balkana, ne samo Hrvatske. Šta je naredno?

Nemamo neke naročite razvojne planove, vidiš i sam da radimo sve stihijski. Okrećemo fokus na pripremu za promocije albuma, izradu mercha, rad na “triestri – Gram turizlo 2 (GT2)” i slično“, kažu iz High5 u razgovoru za N1.

N1: Da li je za očekivati neke solo projekte članova High5 u narednom periodu?

Mislim da smo svi za sad dovoljno zadovoljni time da smo uspjeli završiti ovaj album.. Možda krenemo raditi solo kad nas prođe taj feeling“.

Jedno od pitanja koje “vječno” muči hip hop scenu Balkana, donekle i svijeta, jeste: Da li je trap rap i cijeli trap pokret samo “prolazna faza” u muzici? To smo pitali i momke iz High5. 

N1: Da li je trap samo prolazni moment u rap priči ili je ipak nešto što će potrajati duži period?

Na ovo pitanje odgovaramo otprilike od 2013. godine pa evo, recite vi nama radi li se o prolaznom momentu i hajpu ili cijela priča stvarno ima dugoročni karakter“, kazali su isprva za N1, a zatim je jedan od članova, Rade Ulica, pobliže objasnio:

A to su činjenice koje si ljudi ne žele priznati. Zašto? Ne znamo, ali da je “problem” i za nas – donekle i je, ako si dozvoliš da te dira. Naime, zapravo ispada da se stalno neki naši uspjesi propituju i umanjuju kroz nekakve pojmove kao što su “hype” i “trap” i sl. Nama je glupo to etiketiranje, ali smo ga prihvatili kako je krenuo rast benda i kako su to sve skupa novinari počeli pratiti kao nešto svježe i interesantno. Ali evo, 5 godina kasnije više nije toliko zahvalno ni svrsishodno biti “trap gospodar” kojeg sluša “hrpa djece” koja “prati hype”, dok neke druge rap grupe koje su na zalasku već 20 godina nazivaju “klasicima ove muzike” i slično. Nije da ne mislim da se radi o dobrim reperima i grupama, sve što traje toliko mora biti dobro, ali to konstatno umanjivanje bilo nas ili drugih izvođača iz ovog žanra je postalo već smiješno. I ovo nije možda stav grupe, možda neki imaju više za dodati o tome, možda nemaju“, istakao je Rade.

Poducentska ekipa na albumu je raznovrsna, a najviše beatova je odradio Rinoma, producent iz Vodnjana dok je beatove mixao Denz, a kompletan mix vokala i master album je odradio Red Records.

Promocija albuma je najavljena u mnogim gradovima Hrvatske, a promocija u Zagrebu je planirana za 21.4. u “Tvornici kulture”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.