Artičoka podijelila židovske zajednice u Izraelu i Italiji

Lifestyle 10. apr 201809:51 > 09:53
Izvor: Pixabay

Rimska židovska zajednica usprotivila se izraelskome glavnom rabinatu nakon njegove ocjene da omiljeni rimski specijalitet "carciofi alla giudia" (cijele artičoke pržene u dubokom ulju) nije košer.

Hrskava poslastica specijalitet je rimsko-židovske kuhinje i često ima istaknuto mjesto na jelovnicima.

Glavni izraelski rabinat, međutim, smatra da način na koji se pripremaju “carciofi alla giudia” onemogućavaju njihovo pravilno čišćenje te stoga nisu primjenjivi strogi standardi za košer hranu.

“Srce artičoke puno je crva, nema šanse da se pravilo očisti”, rekao je za Haartez čelnik nadležnog odjela izraelskog rabinata Yitzhak Arazi. “Ne može biti košer. To nije naša samovolja, takav je vjerski zakon”.

Rimska židovska zajednica ustala je u obranu svog omiljenog jela.

“Tako ih pripremamo već 600 godina”, kaže Umberto Pavoncello, voditelj košer restorana Nonna Betta u rimskoj židovskoj četvrti.

“Malo sam sada zabrinut za duše onih koji su ih tako jeli stotinama godina. Nadam se da im se ništa loše neće dogoditi”, dodao je sarkastično.

Pavoncello naglašava kako je “malo vjerojatno” da u artičokama ima ikakvih kukaca i da će ih Nonna Betta nastaviti pripremati i posluživati kao i dosad.

“Unatoč izjavi izraelskog rabinata, nema središnje vlasti, svaka lokalna židovska zajednica ima svoj rabinat koji odlučuje za sebe“, dodaje Pavoncello.

A rimskom rabinatu, čini se ne pada na pamet odustati od tog jela pošto je nedavno glavni rabin Riccardo Di Segni snimljen kako prži cijele artičoke.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.