Savjeti nutricionistkinje Amele O'Reilly za vrijeme posta

Lifestyle 06. maj 201907:57 > 08:27
N1

Gošća Novog dana je bila nutricionistkinja Amela O'Reilly koja je za N1 govorila o tome kako da ubrzamo metabolizam nakon praznika, ali i kako da se postači brzo i lako adaptiraju na mjesec posta.

Vrijeme praznika je prošlo. Neki su sastavili i po pet dana. Opuštenije se i hranimo tokom prazničnih dana, a o posljedicama toga, O'Reilly je rekla: “Ljudi griješe kada se prepuste uživanjima u hrani pa zaborave na zdravlje, tako da je najbitnije u tim danima imati mjeru. Svaki zalogaj nešto gradi u nama, bilo to dobro ili loše. Važno je da napravimo rebalans i da potrošimo ono što nismo trebali a unijeli smo u tijelo. Zato je detoks dobar“.

Ljudi nakon toga idu na dijete, a ja sam protivnik dijeta jer su štetne za tijelo. Tijelo pamti kad nema hrane pa spusti metaboličku ratu. Ljudi teže gube kilograme kad to rade. Dijeta je interesantan koncept, ali čim pređemo na normalnu ishranu, tijelo kaže ne može to tako. Budu posljedice i na hormonalnom sistemu“, poručila je nutricionistkinja za N1.

Istakla je i kako pojedini način ishrane ne važi isto za svakog čovjeka.

“Svaki čovjek je osoba za sebe, tako da je i naš probavni i hormonalni sistem drugačiji. Kako je rekao Hipokrit, nekome je meso otrov a nekome lijek. Moramo spoznati tijelo. Ja svoje pacijente pitam da li je njihova majka prolazila kroz stres u toku trudnoće, da li je dojila, sve to utiče na nas. Invdividualni pristup je zato jako bitan”, navela je.

Danas je i prvi dan ramazana – mjeseca posta. Dobrobiti posta medicinski su dokazani. Na pitanje šta se događa s našim organizmom dok postimo, je rekla: “To je prelijepo i ja sam veliki fan posta. Trebali bismo to raditi stalno, možda čak sezonski. Sve religije preporučuju post kako bi se očistili i fizički i mentalno“.

Pitali smo je i šta bi postači trebali da jedu.

Samo kvalitetno staviti na sto, nema prejedanja. Te sofre ne moraju biti ogromne, važnije je da se fokusiramo na kvalitet. Trebamo fokus staviti na to da li je hrana koju smo servirali lokalna, organska, ko je napravio tu hranu. Trebamo biti svjesni da je naš seljak naš prijatelj i što više ulagati u našu hranu. Mi imamo kupovnu moć a da toga nismo ni svjesni. Kada u prodavnicama budemo tražili našu hranu, naše lokalne jabuke, nama će taj trgovac to i omogućiti, a time učimo i našu djecu kako jestizdravo“, kazala je O'Reilly.

O tome šta se događa u organizmu kada postimo je rekla: “Dešava se mnogo toga. Prvo, čisti se jetra zatim i ostali endokrini organi, koža, metabolička rata se pokreće. Bitno je i inače praviti veće pauze između obroka. Obroci koji su raspoređeni nas uče kako da tijelo treniramo, poveća metaboličku ratu, čisti se organizam. Ovo je period i reparacije, što je dokazano i medicinski”.

Postači zaboravljaju da moraju hidrirati tijelo, pa tako ako postimo, na početku uzimanja hrane trebamo biti na hidaraciji, odnosno moramo unositi kompote, supe, čorbe, pa napraviti manju pauzu i onda unijeti neko jače jelo, proteinsko, i sa što više povrća, koje nam daje hranjiva vlakna ali i minerale i vitamine koji su dobri za reparaciju tijela. Također, ono što zaboravljamo, a jako je bitno, su esencijalne masnoće“, dodala je.

Upitali smo je i o trendovima u ishrani, odnosno bezglutenskoj ishrani, koja je u posljednje vrijeme aktuelna i u našoj zemlji. Ukoliko se ne radi o celijakiji, o tome da li je zdravije izbjegavati gluten, je kazala: “Gluten je nešto što je trendovski i ima lošu reputaciju, no oni koji su bolesni, ili imaju intoleranciju na gluten, tada je to drugačije. To je ustvari tip pšenice koji je napravljen kako bi nahranio što više ljudi, pa se tako procenat glutena povećao. Mi smo prva generacija koja to jede i kao rezultat imamo zdravstvene posljedice, odnosno nekima je uredu, a nekima nije. To su ljudi koji poslije zdjele tjestenine ili hljeba dobiju nadimanje“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad