Istraživanje: Evropljani nisu oduvijek bili svjetloputi

Lifestyle 08. apr 201515:48 > 15:54
Izvor: morgueFile

Prvi stanovnici Evrope nisu oduvijek imali svijetlu boju kože, pokazala je studija naučnika s harvardskog Univerziteta u kojoj se ističe da su bijelci rezultat novijeg razvoja događaja na evropskom kontinentu.

Istraživanje je pokazalo da su pripadnici bijele rase relativno “nedavno” došli na područje današnje Evrope, preciznije, prije samo 8.000 godina. Naime, objašnjavaju naučnici, prije 8.500 godina lovci skupljači na području Španije, Luksemburga i Mađarske imali su tamniju kožu, dok su na krajnjem sjeveru Evrope na ostacima sedam kostura pronađenih na 7.700 godina starom arheološkom nalazištu Motale u južnoj Švedskoj, otkrivene genske varijante za svijetlu kožu (SLC24A5 i SLC45A2), a usto i treća genska varijanta koja je utjecala na nasljeđivanje plave boje očiju.

Ta dva gena za svijetlu put stigla su u Evropu s prvim poljoprivrednicima s Dalekog istoka koji su zatekli stanovnike s puno tamnijom bojom kože. Oni su na današnje evropsko tlo stigli iz Afrike prije 40.000 godina. Miješanjem sa zatečenim stanovništvom južnog dijela Evrope, autohtonim lovcima sakupljačima, jedan od gena se postupno prenosio, da bi prije 5.800 godina postao uvelike raširen, što je rezultiralo depigmentacijom, odnosno sve svjetlijom bojom kože stanovnika Evrope.  

Rezultati studije, predstavljeni na 84. godišnjem kongresu Američkog udruženja fizičkih antropologa bacaju jasnije svjetlo na evoluciju u Evropi i u suprotnosti su s dosad prihvaćenim stajalištem prema kojem je koža naših predaka postajala svjetlija postupno, tokom njihovog putovanja iz Afrike preko Bliskog istoka do Evrope prije više desetaka hiljada godina.  

U sklopu najnovijeg istraživanja naučnici su uporedili ključne dijelove DNK kroz genome 83 osoba čiji su ostaci pronađeni na arheološkim nalazištima širom Evrope s onima modernih stanovnika našeg kontinenta, rekla je naučnica Ann Gibbons za časopis Science.  

Iain Mathieson, postdoktorand na Harvardu otkrio je pet različitih gena povezanih s promjenama u načinu prehrane i pigmentaciji kože koji su uspjeli opstati tokom procesa prirodne selekcije. Tri su gena  povezali s nastankom bijele kože kod ljudi, a dva među njima utjecala su na svojevrsno “posvjetljivanje” kože i depigmentaciju.