Japancima zabranjeno da rade od jutra do mraka

Lifestyle 13. apr 201516:09 > 16:13
Izvor: Morguefile.com / Ilustracija

Japanci više neće raditi do kasno u noć, što je bila višedecenijska praksa, čime će biti izbjegnuti slučajevi "karošija" - smrti na poslu od iscrpljenosti.

U japanskim ministarstvima biće zabranjen rad iza 22.00 sata,  a u kompanijama iza osam naveče.

Problemi koje donose prekovremeni radni sati su mnogobrojni, od nedovoljnog broja novorođenih do slabe produktivnosti.  

Zbog toga se Japan okreće praksi ostatka svijeta i smanjuje radno vrijeme na prihvatljiv nivo.

Japanska želja za poslom dovodila je do toga da ni pokušaji bukvalnog istjerivanja iz radnih prostorija  nisu donosili rezultat.  

Propadali su tako pokušaji da se radnici istjeraju iz kancelarija gašenjem svjetla.  

Vlada Japana sada je predložila zakon koji će radnike primorati na najmanje pet dana plaćenog godišnjeg odmora.

Trgovačka kuća “Itoču” nada se da će privući mlade akademski obrazovane ljude radnim vremenom koje je kraće od uobičajenog.

Vlasnik proizvođača garderobe “Uniklo” planira da uvede četverodnevnu radnu sedmicu, što je nezabilježena pojava u Japanu.  

Dugi radni sati ne vode nužno većoj produktivnosti – tvrde stručnjaci.

Ove najave  u skladu su sa kampanjom japanske vlade koja želi da reformiše tržište rada, kao ključni pokretač privrednog rasta.

Jedan od kontroverznijih elemenata predloženog zakona jeste ideja da zaposleni u određenim sektorima, uključujući banke i brokerske kuće, budu plaćeni po učinku, a ne po broju odrađenih sati.  

Zagovornici te ideje vjeruju da bi mjera povećala produktivnost, dok kritičari smatraju da će to još više povećati prekovremeni rad, koji sada više ne bi bio plaćen.

U Japanu su česti slučajevi poznati kao  “karoši” – smrti na poslu od prevelikog umora. Japanski radnici osjećaju se krivim ako rano odu sa posla.  

Prošle godine Japanci su iskoristili samo polovinu svojih odmora, a jedina zemlja u kojoj radnici koriste manje odmor od Japanaca jeste – Južna Koreja.