U Sarajevu počinje Global Chef's Challenge

Lifestyle 15. apr 201515:06 > 15:10
Facebook

Takmičenje kuhara "Global Chef's Challenge" pod pokroviteljstvom Svjetske kuharske organizacije (WACS) počinje sutra u glavnom gradu BiH.

Predsjednik Udruženja kuhara u BiH Nermin Hodžić kazao je Feni da takmičenje kuhara traje tri dana u tri kategorije i to Young Chef's Challenge (juniori), Global Chef's Challeng (šefovi kuhinja) i Global Pastry Chef's Challenge (slastičari).

Svoje snage sutra će odmjeriti juniori, dan kasnije šefovi, a posljednji dan takmičenja slastičari“, objasnio je.  

Dodao je da u takmičenju učestvuje oko 30 učesnika iz 15 zemalja svijeta, a da je glavni cilj ovog projekta doprinos izgradnji brenda BiH kao jedinstvene gastro-turističke destinacije.  

U sklopu ove manifestacije planirana su još dva događaja, a to su obaranje Ginnussovog rekorda u pravljenju najveće porcije begove čorbe i Evropska konferencija kuharskih asocijacija.  

Odgovorni kuhar za čorbu je Zaim Merdan, a pravit će je 17. aprila u jutarnjim satima ispred Doma oružanih snaga BiH. Kuhat će se u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4.100 litara, što će dati oko 15.000 porcija koje će se dijeliti građanima i gostima, a dio će se donirati i narodnim kuhinjama. Rekord koji se treba oboriti je 4.026 litara.  

Hodžić je kazao je da je recept za čorbu 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pet kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i pet kg začina.  

Razlog što smo izabrali begovu čorbu je što želimo njegovati tradiciju bosanske kuhinje koja se gotovo svela na pite i ćevape“, poručio je.  

Garancije da će čorba biti kvalitetno izmjerena daje Rol Vaga iz Kiseljaka koji svoje stručnjake uključuju da bi se ispoštovali standardi koje traži Guinness.  

Treći dio ove manifestacije je konferencija Evropska konferencija kuharskih asocijacija koja će biti održana u Sarajevu 17. aprila, a koja se nastavlja 18. aprila kada će sa članovima ove asocijacije obići znamenitosti u Mostaru, Buni, Počitelju i Međugorju.