Naoružani do zuba čuvaju posljednjeg bijelog nosoroga

Lifestyle 16. apr 201514:44 > 15:15
EPA

Posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga, koji živi u rezervatu Ol Pejeta u Keniji, ima specijalnu zaštitu: do zuba naoružane rendžere koji ga danonoćno čuvaju od lovokradica.

Fotografije ove veličanstvene životinje sa svojim tjelohraniteljima, objavljene su na društvenim mrežama, uspjele su da skrenu pažnju javnosti na kampanju pokrenutu u februaru radi prikupljanja sredstava za finansiranje rezervata, čiji su prihodi od turizma drastično opali uslijed epidemije ebole i terorizma.

Nosorog, nazvan Sudan, živi u rezervatu sa dvije ženke svoje podvrste, Nain i Fatu. Osim ove trojke, preostala su još samo dva primjerka sjevernog bijelog nosoroga, dvije ženke koje se nalaze u zoo vrtovima u Češkoj i Americi.

Prema podacima Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF), u svijetu je 1960. bilo 2.000 sjevernih bijelih nosoroga.

Osim što ima specijalno osiguranje koje ga prati u stopu 24 sata dnevno, Sudan je opremljen i uređajem za praćenje, a iz predostrožnosti su mu skinuti rogovi.

“Sa sve većom potražnjom rogova i slonovače, permanentno se suočavamo sa pokušajima lovokrađe. Premda uspjevamo da spriječimo većinu, često rizikujemo sopstvene živote u nastojanju sa zaštitimo ugrožene životinje”, rekao je rendžer Simor Irungu. Kampanja dobrovoljnih priloga koja je u toku trebalo bi da omogući isplatu plata četrdesetak čuvara rezervata, ali i da im obezbijedi adekvatnu obuku i neophodnu opremu kako bi svoj zadatak uspješno obavljali u što sigurnijim uslovima.

U ovom rezervatu, površine 350 kilometara kvadratnih, živi nešto više od stotinu nosoroga.

Rogovi nosoroga na tržištu dostižu i do 75.000 dolara po kilogramu.