Naučite kako živjeti bez stresa uz Shankara

Lifestyle 17. apr 201513:05 > 13:07
N1

Sri Sri Ravi Shankar, svjetski poznat humanist, mirotvorac i duhovni vođa posjetit će Bosnu i Hercegovinu 27. aprila u sklopu svoje svjetske turneje kojom promoviše mir. Sri Sri Ravi Shankar će se obratiti građanima BiH na javnom predavanju “Glas za mir i ljudske vrijednosti”.

Tim povodom gošće Novog dana su bile Lejla Ibrahimović, predsjednica Udruženja Umijeće življenja za BiH i Marija Gec-Emkić, voditeljica radionica Umijeća življenja.

Sri Sri Ravi Shankar je nosilac brojnih svjetskih priznanja, nagrada, počasnih doktorata i profesorata, a tri puta je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir. Predavanje će se, putem interneta, uživo prenositi u više od 50 zemalja svijeta, a u Sarajevo tog dana dolaze  građani iz Srbije,  Hrvatske, Bugarske i drugih zemalja jugoistočbne Evrope.

O tome ko je Sri Sri Ravi Shankar, Marija Gec-Emkić je kazala: “To je čovjek koji je preuzeo odgovornost da pomiri istočnjačku filozofiju i naš stresnuti Zapad. Sve je počelo kada je nakon završetka književnosti otišao u Njemačku gdje je shvatio da živimo život koji je izuzetno stresan. Naučio je kako se sa stresom nositi i kako to prilagoditi nedostatku vremena nas Zapadnjaka i tako je osmislio tehniku disanja koja čisti stari stres, talog stresa iz organizma i kroz kućni program vam daje zaštitu od stresa”.  

Na pitanje kako se zaštititi od stresa, Lejla Ibrahimović je rekla: “U jednom periodu života sam osjetila veliki manjak energije, suočavala sam se sa stresom. Prije toga sam čula za umijeće življena u Tuzli, ali kad vam se dogodi nešto stresno onda posežete za takvim metodama da sebi pomognete. Tehnike disanja su pristupačne svakom čovjeku, a za ovo vam treba samo odluka. Tečaj traje pet dana”.