Osam situacija u kojima ni slučajno ne koristite lijevu ruku

Lifestyle 25. avg 201918:54 > 19:33
Izvor: Pixabay

Što god radili, u ovih 8 situacija nemojte koristiti lijevu ruku jer će vas vjerojatno smatrati neodgojenima i zlonamjernima, a negdje će se od vas očekivati i da se ispričate zbog takvog ponašanja.

1. Vrata na lijevoj strani automobila ne otvarajte lijevom rukom

Ovo „pravilo“ postoji iz sigurnosnih razloga – otvorite li vrata lijevom rukom, povećava se rizik od nezgode jer možda nećete primijetiti biciklista koji baš u tom trenutku prolazi pored vašeg automobila. Ukoliko istu radnju obavite desnom rukom biti ćete prisiljeni okrenuti se ulijevo cijelim tijelom, a to znači da će vam se u vidnome polju naći i prostor s lijeve strane automobila.

2. Sve što je na stolu ponuđeno, dodaje se desnom rukom

Pravi ponašanja za trpezom nalažu da hranu i piće drugim ljudima za stolom uvijek dodajemo u smjeru desne ruke.

Pravilo je isto tako moglo glasiti da se „promet“ odvija u pravcu lijevo, ali netko je nekad odlučio otići „udesno“ i tako je ostalo do danas.

3. Nađete li se u Indiji nemojte lijevom rukom prosljeđivati predmete…

U Indiji se lijeva ruka povezuje s osobnom higijenom – a to uključuje nazuvanje i izuvanje cipela. Općenito se smatra da lijeva ruka služi za obavljanje nečistih radnji. Zato je nikada ne biste trebali koristiti za prosljeđivanje predmeta drugoj osobi, bilo da se radi o hrani ili vašoj posjetnici. Zapravo, neki će ljudi u Indiji odbiti prihvatiti predmet koji ste im pružili lijevom rukom.

4. … niti doticati hranu

Iz istih razloga, iz kojih se smatra nekulturnim prosljediti predmet lijevom rukom u Indiji, također se smatra neprihvatljivom situacija u kojoj lijeva ruka dolazi u kontakt s hranom, uključujući i posluživanje s pladnja ili konzumiranje hrane iz vlastitog tanjura.

5. Ni u Etiopiji se ne jede lijevom rukom

Etiopski način objedovanja odbacuje pribor za jelo i zasebne tanjure, a podrazumijeva odlamanje komada “injere”, plosnatog kruha, kojima se pokupi hrana iz zajedničkih posuda i unosi u usta.

6. Na Bliskom Istoku ne dirajte novac ljevicom

Na Bliskom istoku smatra se nepristojnim dodirivati ​​novac lijevom rukom. Također je nepristojno pokupiti bilo što lijevom rukom. Baš kao u Etiopiji ili Indiji, i ovdje je nepristojno jesti lijevom rukom.

7. Zaboravite da je imate, nađete li se u Gani

Desna strana je uvijek „prava“ strana u Gani, gdje je korištenje lijeve ruke u društvenoj interakciji praktički tabu.

8. Ne pružajte lijevu ruku za pozdrav nikad i nikome

U svim gore navedenim zemljama, u kojima se lijeva ruka smatra prljavom, rukovanje lijevom rukom ne dolazi u obzir. Ali to također vrijedi gotovo bilo gdje drugdje u svijetu. Na primjer, u Sjedinjenim Američkim Državama, termin “left-handed handshake” smatra se uvredom i odnosi se na neiskrena obećanja, piše Ordinacija.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad