Francuzi ne mogu bez vina "roze"

Lifestyle 19. apr 201511:19 > 11:21
EPA/Mike Alquinto

Francuzi su najveći proizvođači, potrošači, ali i uvoznici vina "roze", i u 2013. godini popili su devet miliona hektolitara tog "nektara bogova", što je 37 posto ukupne svjetske potrošnje u toj godini.

Francuzi su po potrošnji “rozea” ispred Amerikanaca, koji popiju 12 posto ukupne svjetske proizvodnje i ispred Nijemaca koji konzumiraju devet posto svjetske proizvodnje, navodi se u studiji FransAžirMer.

Kada je riječ o proizvodnji, Francuzi i tu drže prvo mjesto na svijetu, ispred Italijana i Španaca, prenosi AFP, i precizira da su u 2013. godini proizveli sedam miliona hektolitara “rozea”, a 2014. čak 7,5 miliona hektolitara, što nije bilo dovoljno da se pokrije domaća potrašnja od devet miliona hektolitara, pa je uvoz bio neizbježan.

Francuska uvozi 22 posto ukupne domaće potrošnje vina “roze, na drugom mjestu je Velika Britanija sa 15 posto uvoza, na trećem mestu je Njemačka sa 14 posto, a SAD su na četvrtoj poziciji sa devet posto uvoza.

Zanimljivo je da Francuska, s jedne strane, izvozi najluksuznija skupa “roze” vina, a uvozi jeftina.

Najveći svjetski izvoznik “rozea” je Španija, slijedi je Italija, pa SAD, koje zajedno izvoze više od 70 posto ovog vina u svijet.