Mrmot iz Pennsylvanije: Proljeće stiže rano

Lifestyle 02. feb 202015:08 > 15:14
Izvor: REUTERS/Alan Freed

Najpoznatiji mrmot iz Pennsylvanije, u SAD, otkrio je da ove godine proljeće stiže rano: "Proljeće će biti rano, to je izvijesno!".

U samu zoru današnjeg dana, nazvanog godišnji “Dan mrmota”, članovi “Philovog društva s cilindrima” iz Punxsutawneyja objelodanjuju “predviđanje” “Mrmota Phila” koje je ove godine njegovo 134, kaže Turistička kancelarija u tom mjestu u Pennsylvaniji. Mrmota je i jutros, kao i svke godine na taj dan, probudilo skandiranje mase ljudi: “Phileee! Phileeee!

Uz te uzvike članovi Društva dižu mrmota u vazduh da bi ga skup vidio i slavio prije no što “donese odluku”. Zatim je član unutrašnjeg odobra Društva, koji mrmota drži noseći posebne rukavice jer “prognostičar” ima dugačke kandže i oštre zube, objavio da će proljeće ove godine poraniti.

Taj godišnji događaj potiče iz njemačke legende koja kaže da ako mrmot 2. februara vidi svoju sjenku jer je vrijeme sunčano, to znači da se zima nastavlja.

A ako ne vidi sjenku – ako je oblačno, proljeće dolazi rano. Sjenke danas nije bilo. U stvari “philovo proročanstvo” grupa iz Društva unaprijed napiše kada se ceremonijalno i tajno okupi na “Goblerovom nobu” – malom brdu tik uz Punxsutawney, stotinjak kilometara sjeveroistočno od Pittsburgha. U proteklih pet godina – od 2015. do 2019, Phil je tri puta “predvidio” da će zima potrajati još šest nedjelja, a dvaput da će proljeće stići rano.

Po zapisima koji datiraju iz 1887. godine, taj pensilvanski “prognostičar” više od 100 puta je predvidio duže zime, te je njegova ovogodišnja prognoza koja je tome suprotna, jedna od rijetkih “najava” da proljeće stiže rano.