Koronašoping: Što su građani najviše kupovali u proteklih par tjedana?

Lifestyle 20. mar 202013:16 > 13:19
Izvor: Pixabay (ilustracija)

U prva 3 tjedna koronašopinga vino i žestoka alkoholna pića rastu većom stopom rasta u odnosu na rast kategorije sapuna, pokazuje istraživanje Gfk.

GfK Panel kućanstava prati potrošnju proizvoda za kućanstvo u Hrvatskoj 365 dana u godini.

Kako bismo razumjeli promjene u navikama kupaca kojima svjedočimo posljednjih tjedana, analizirali smo 20 milijuna košarica kupljenih u razdoblju od 24.2.2020. do 15.3.2020. i usporedili s usporediva 3 tjedna u 2019.godini, stoji u priopćenju Gfk.

Ukupno smo potrošili 300 milijuna kuna više na hranu, piće, osobnu njegu i kućnu kemiju. Najveći dobitnik je, očekivano, online format u kojem je potrošnja rasla čak 51%.

Najveći je gubitnik tržnica s padom vrijednosti od 8%, a pekarnice i male trgovine također bilježe smanjenje tržišnog udjela.

Konzum Super, Konzum klik, Plodine, Spar, Tommy, dm i Bipa povećali su tržišne udjele u ova 3 tjedna.

U normalnim društvenim okolnostima kada kupujemo zalihe u našim košaricama nalazi se povećan udio artikala na promociji. Međutim u korona košarici koja po kriterijima odgovara zalihovnim kupovinama udio artikala na promociji se smanjio.

Zanimljivo je da kupci u dobi do 34 godine nisu potrošili ni kunu više, kupci od 35-44 godine blago su povećali potrošnju, dok su stariji od 45 značajno više trošili.

Kupci niže kupovne moći nisu se opskrbili zalihama, dok su oni najviše prihodovne moći napravili najveće zalihe.

Zalihe su najviše radili samci dok je to kod višečlanih kućanstava bitno manje izraženo.

Postoje i značajne regionalne razlike. Tako su npr. Zagrepčani, Slavonci, Istrijani i Primorci prednjačili u pripremi zaliha, dok je to u Središnjoj Hrvatskoj i Dalmaciji manje izraženo.

Zanimljivo je da su zalihe u jednakoj mjeri stvarali oni koji se izjašnjavaju kao iznimno zabrinuti zbog korona virusa kao i oni koji nisu osobito zabrinuti.

Listu top 20 kategorija s najvećim rastom otvara sol koja je rasla 290%. Brašno i kvasac koji su, uz wc papir, postali sinonim korona šopinga „tek“ su na 6.i 7.mjestu po rastu vrijednosti. Sapun je tek na 20.mjestu. Wc papir je na 31.mjestu od ukupno 130 analiziranih kategorija.

U prva 3 tjedna koronašopinga vino i žestoka alkoholna pića rastu većom stopom rasta u odnosu na rast kategorije sapuna, otkrilo je provedeno istraživanje Gfk.

Top 20 kategorija prema vrijednosnom rastu

Riblje delikatese i depilatori na vrhu su Top liste 20 kategorija koje su u prva 3 tjedna koronašopinga zabilježile vrijednosni pad. Iz analize košarice vidljivo je i da se planiramo manje brijati, manje održavati higijenu zuba, ali i popiti manje piva.

– sol
– smrznuta gotova jela
– delikatesne gotove salate
– konzervirano meso
– cider
– brašno
– kvasac
– riža
– konzervirano voće i povrće
– šećer
– vino
– konzervirana riba
– gotovi kolači
– žestoka pića
– kreme, losioni za njegu tijela
– osvježivači zraka
– juhe
– šumeće vitamin tablete
– sredstva za čišćenje wc-a
– sapun

Top 20 kategorija s negativnim rastom

– riblja delikatesa
– depilatori
– smrznuto voće
– sredstva za brijanje
– med
– ledeni čaj
– voćni sirupi
– obiteljski sladoled
– omekšivači rublja
– after shave balzami
– balzam za usne
– instant kaše (zobene, rižine)
– zubne četkice, konac
– svježi pekarski proizvodi
– bezalkoholna gazirana pića
– pivo
– bombonijere, praline
– insekticidi
– smjese za kolače
– salvete