Kako provjeriti je li sredstvo za dezinfekciju ruku sigurno i učinkovito?

Lifestyle 06. sep 202008:22 > 08:31
Izvor: N1

Pranje ruku vodom i sapunom najbolji je način da se riješite prljavštine koja može sadržavati virusa poput ovog koji uzrokuje Covid-19. Ali, kada ste u pokretu, druga najbolja opcija je tekući dezinficijens za ruke.

Postoji puno različitih vrsta sredstava za dezinfekciju ruku, ali kako znati koji su proizvodi sigurni? Doktor Gregory Poland, stručnjak za zarazne bolesti s klinike Mayo, kaže da postoji nekoliko stvari zbog kojih biste trebali provjeriti etiketu, počevši od vrste alkohola koju sadrži.

“Želite odabrati sredstvo za dezinfekciju ruku s najmanje 60 posto, idealno 70 posto, etilnog alkohola u sebi. Ne želite sredstvo za dezinfekciju ruku s metilnim alkoholom. Metil alkohol je toksin i ne bi ga se trebalo koristiti. Nažalost, ono što neetični proizvođači rade kako bi zadovoljili potražnju i prodali svoj proizvod za sredstvo za dezinfekciju ruku jesu koristeći metilni alkohol, koji je vrlo jeftin “, kaže dr. Poland.

Iako je etilni alkohol siguran i učinkovit, neki proizvodi mogu sadržavati druge vrste alkohola koje treba izbjegavati, piše Medical xpress.

Osim metilnog alkohola, treba izbjegavati i proizvode koji sadrže 1-propanol alkohol, koji je ujedno i toksin.

Također, osim vrste alkohola potrebno je provjeriti i datum isteka. Kao i većina proizvoda, sredstva za dezinfekciju ruku s vremenom postaju manje učinkovita kako sadržaj alkohola opada.

“Sredstva za dezinfekciju ruku na bazi etanola imaju otprilike trogodišnji period”, kaže dr. Poland.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad