Silikon za kosu: Neki su manje, a neki više štetni. Kako ih prepoznati?

Lifestyle 19. okt 202010:28 > 10:36
Izvor: Pixabay

Prije korištenja bilo kojeg kozmetičkog preparata bilo bi dobro proučiti sam sastav proizvoda. Ipak, puno toga se danas oglašava kao zdravo, a na kraju ispada upravo suprotno.

Silikon za kosu ima upravo takvu sudbinu. Dok se predstavljaju kao dobar sastojak koji pomaže kosi, istina je malo drugačija.

Kako prepoznati silikone?

Silikoni se u proizvodima za kosu pojavljuju od 1970. godine. Silikoni se nalaze i u mnogim kozmetičkim proizvodima, ali i u šamponima, regeneratorima te proizvodima koji kosu štite od visokih temperatura. Silikone ćete u proizvodima prepoznati po nastavku -cone. Ako se takav sastojak nalazi na samom vrhu liste sastojaka, znači da ga ima u većoj količini.

Koje su vrste silikona?

Postoji više različitih vrsta silikona od kojih su neki manje, a neki više štetni. Razlikuju se silikoni netopivi u vodi, odnosno oni koji se teže ispiru i lijepe se za kosu te kosa od njih postaje teška. Druga vrsta silikona je manje štetna za kosu i lako se ispire vodom. Ovdje spada dekametilciklopentasiloksan D5, odnosno ciklopentasiloksan, zatim amodimetikon i dimetikon.

Zašto silikon za kosu nije dobar?

Iako imaju mnoge prednosti jer kosi vraćaju sjaj i daju joj svilenkast i mekani izgled, a posebno su dobri za kosu koja ne podnosi vlagu. Silikoni imaju i negativnu stranu. Oni stvaraju iluziju zdrave kose, a zapravo je samo isušuju i čine više štete nego koristi.

Ako se prečesto upotrebljavaju, silikoni mogu uništiti kosu. Stvaraju na kosi zaštitni sloj koji umjesto da štiti kosu, onemogućava mnogim hranjivim sastojcima da dođu do folikula dlake. Osim toga, kosa s vremenom postaje suha te se češće lomi.

Je li silikon opasan?

Silikon za kosu nije toliko opasan, u smislu otrovnosti kemikalija, ali će bitno utjecati na sam izgled kose. Ipak, ne morate se u potpunosti odreći proizvoda koji sadrže silikone, jednostavno smanjite njihovu upotrebu ili stavljajte proizvod u manjim količinama. Isto tako, možete ove proizvode stavljati samo na vrhove kose kako biste se dodatno osigurali od svih nepoželjnih rezultata.

Koje su bolje zamjene?

Najbolje alternative ovim proizvodima su prirodni sastojci ili razna ulja. Na primjer, maske za kosu koje sadrže ulje jojobe, shea maslac ili aloe veru. Silikon za kosu se treba koristiti pažljivo, ako ne želite nanijeti trajnu štetu svojoj kosi.

Pazite koji silikoni su dobri za kosu, a koji se teško ispiru te ih koristite u umjerenim količinama i kosa će vam biti zahvalna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad