Mostar: Oda za Real, arija za Manchester – Zrinjski na redu

Lifestyle 23. jun 201509:58 > 10:09
Izvor: N1

Mostarac slavio s Manchester Unitedom i Real Madridom. Ne, nije riječ o nogometnom transferu, nego o opernom osvajačkom pohodu. Oda za Manchester, arija za Real. Mario Zovko spojio je svoje dvije velike ljubavi, muziku i nogomet.

Šta je bilo presudno za ovaj veliki uspjeh, te razmatraju li se nove fudbalske muzičke ponude, saznali smo u Novom danu.

”Naravno, ali ne za konkurenciju”, kazao je Zovko koji kaže da dušu ne prodaje za ”krvavi novac”.

”Nije bilo teško, jer sam spojio dvije ljubavi. Muzikom se bavim, a sport pratim. To su ode, svečane pjesme kojom glorificiramo instituciju ili lik, sa orkestralnom pozadinom”, objasnio je.

”Prvo što moram spomenuti jeste ljubav, inspiracija svega. Dugo godina sam fan institucija Manchester Uniteda i Real Madrida. Prošle su odlično kod fanova. Na neki način, čim pjesma izađe u javnost budi se interes, a dobio sam neko počasno članstvo kod oba tima”, kazao je Zovko za N1.

Za konkurentske timove ne bih radio, istakao je: ”Dušu ne prodajem za novac. O Liverpoolu i Barceloni ne bih pjevao”, a od domaćih klubova to je Zrinjski, kojeg prati od 1994. godine, rekao je.

”Dao sam obećanje mnogim prijateljima da ću napisati pjesmu o Zrinjskom koja će biti svečanija od Realove i Manchesterove. Napisana je, treba se raditi muzika i aranžman”.

Konkretno kada se izrađuje ovakva vrsta pjesme potrebno je 40 insturmenata. Ona ne nastaje preko noći, a sama izrada traje nekih mjesec dana. S obzirom da Zovko samo ne piše i pjeva, nego sam producent, aranžer i kompozitor, to traje dosta duže.

Dodao je da je teško živjeti od njegovog poziva, te da od klasične muzike se ne može preživjeti u Bosni i Hercegovini.