VIDEO | Hot dog: Kako se pravi,da li je jestiv i kancerogen?

Lifestyle 03. nov 201510:20 > 10:26
Morgue File (ilustracija)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je prošle sedmice objavila rezultate studije koja kaže da su svi derivati mesa jako štetni po zdravlje i da povećavaju rizk oboljenja od raka.

To je vjerovatno natjeralo Tech Insider da objavi istraživanje na temu “šta se to sve nalazi u hot dogu” koji je možda najpopularniji produkt brze hrane u SAD-u.

U toj zemlji se pojede 20 milijardi hot dogova godišnje, a on se suštinski pravi od ostataka smrznutog mesa, 30 posto masnoće, soli, bibera i bijelog luka.

Od aditiva u njemu se može naći sodijum nitrat koji sprječava razvoj bakterija u ovom prehrambenom derivatu, kao i sodijum eritorbat koji pomaže mesu (hrenovki, viršli) da sačuva svoju boju u kojoj je i prepoznajemo.

Derivati celuloze se koriste pri obradi mesa za hot dog, prije nego se uklone zbog pakovanja. Šokantan podatak je taj da je samo pet procenata mesa koje se nalazi u viršli/hrenovki jestiv, a ostatak čine srce, bubrezi, jetra i ostali organi ovce ili koze, koji se samelju do neprepoznatljivosti.

Intenzivno jedenje ovog proizvoda brze hrane povećava rizik od raka za 18 posto, a WHO je objavila da 34.000 smrti na svijetu uzrokuje konzumacija mesa kobasica, hrenovki, viršli, odnosno hot dogova.

Cigarete i duhan su uzrok preko jednog miliona smrtnih slučajeva, ali vam taj podatak neće pokvariti apetit, zar ne?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.