Proizveden alkohol koji ne izaziva mamurluk?

Lifestyle 19. jan 201611:22 > 11:23
Morguefile.com / Ilustracija

Naučnici iz Sjeverne Koreje tvrde da su izumili prvi alkohol koji ne izaziva mamurluk, dodajući i to da su oni koji su ga probali zavoljeli, jer ih čini, kako tvrde, "uglađenim".

Piće je napravljeno od ekstrakta biljke ginseng, koju su zvaničnici iz Pyongyanga prethodno označili kao “eliksir života”, a za tu biljku špekulisano je, ali  nikad potvrđeno, da je lijek za SARS ili AIDS.

Piće nazvano Koryo Liquor, napravljeno je u fabrici Taedonggang Foodstuff. Naučnici su na proizvodnji tog alkohola radili godinama, kako bi zamijenili alkohol u šećeru sa spaljenom rižom.

Sada su objavili da je proces uspješan te su dodali da su nakon godina rada na drugačijim formulama konačno izbacili “neugodno gorak okus”, a otkriće do kojeg su došli, kako tvrde, je senzacionalno – njihovo piće ne izaziva mamurluk.

“Koryo Liquor, koji je napravljen od šest godina stare biljke Kaesong Koryo Insam (ginseng) – poznate po svojoj posebnosti u medicini, snažno cijene stručnjaci i ljubitelji ‘kapljice više’ jer ne uzrokuje mamurluk”, izvijestio je časopis Pyongyang Times.

No, tvrdnje da ovo piće ne izaziva mamurluk su naširoko ismijavane i stručnjaci navode da ne postoji alkoholno piće koje ne može odvesti u mamurluk ukoliko se pretjera u količini unosa u organizam.

Direktor istraživanja iz kompanije Choson Exchange Andray Abrahamian, koji podržava sjevernokorejske poduzetnike kroz biznis i ekonomiju, dovodi u pitanje ovo alkoholno piće.

Postoji nekoliko kvalitetnih pića napravljenih u Sjevernoj Koreji, no u mome iskustvu ne postoji takva stvar poput pića ‘bez mamurluka’ bilo gdje u svijetu“, rekao je za Guardian.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.