Pariz ne želi neboder Triangle

Lifestyle 17. nov 201421:43 > 21:50
Izvor: Reuters

Pariz je danas rekao "ne" projektu izgradnje nebodera Tour Triangle, koji zagovara gradonačelnica Anne Hidalgo.

Zgrada u obliku piramide, visoka 180 metara, trebalo je da postane prva građevina tog tipa u samom jezgru francuske prijestolnice u posljednjih 40 godina.  

Naime, 1977. godine, nakon izgradnje kule Montparnasse (210 metara), donijeta je zabrana izgradnje objekata čija visina prelazi 37 metara. Zvaničnici i stanovnici Pariza su bili zabrinuti da bi grad mogao da izgubi urbano tkivo po kojem je postao turistička prijestolnica svijeta.

Prijedlog izgradnje Trianglea odbijen je danas u gradskoj skupštini sa 83 protiv 78 glasova, ali je Hidalgo najavila žalbu, navodeći da tokom izjašnjavanja pojedini odbornici nisu poštovali tajnost glasanja.  

Projekat švicarskog arhitektonskog studija “Herzog and De Meuron”, Tour Triangle, je trebalo da bude sagrađena na jugu Pariza i da u njoj budu smještene kancelarije i hotel.  

Grad, kome nedostaju građevinski tereni, dok stanovnici teško dolaze do stana, dozvolio je izgradnju objekata iznad 50 metara i kula od 180 metara visine u kvartovima na periferiji, u nekadašnjim industrijskim zonama.      

Tako je nastao i poslovni kvart Defense, čija najviša kula – Tour First, dostiže 231 metar.