Četiri loše higijenske navike zbog kojih biste se mogli razboljeti

Lifestyle 20. jan 202307:48
Izvor: Shutterstock

Briga o higijeni iznimno je važna za njegovanje, kako fizičkog, tako i mentalnog zdravlja. Pomislite samo na to koliko se opušteno osjećate nakon toplog, umirujućeg tuširanja ili kupanja u pjenušavoj kupki s eteričnim uljima ili vašim omiljenim bombama za kupanje. No jeste li znali da je slaba higijena jako loša za vaše zdravlje?

Ne perete ruke

Jedan od najlakših načina da se razbolite, a da toga niste ni svjesni jest ne pranje ruku. Klice ne uzrokuju nužno opasnost za vaše ruke same po sebi, već za one dijelove tijela koje vaše ruke dotaknu ako ih ne operete, prenosi EatThisNotThat. Dr. Bohl ističe: “Koža djeluje kao relativno dobra barijera protiv zaraznih materijala, ali klice mogu mnogo lakše ući u tijelo kroz sluznice, poput unutrašnjosti nosa, usta i kapaka. Dakle, ako niste oprali ste ruke i dodirnuli lice, možda u svoje tijelo unosite klice koje uzrokuju bolest.”

Ne čistite sve dijelove tijela tijekom tuširanja

Čišćenje svakog pojedinog dijela vašeg tijela prilikom tuširanja ili kupanja važno je kada je u pitanju izbjegavanje bolesti. Dr. Bohl objašnjava: “To uključuje čišćenje pazuha, ispod grudi, oko prepona i bilo gdje drugdje gdje imate kožne nabore. Kožni nabori koji mogu biti češći kod pretilih osoba mogu biti vlažni, dopuštajući klicama da napreduju.” Ako ne očistite sve kutove i pukotine, barijera vaše kože može biti ugrožena, a infekcija se može razviti u kožnim naborima.

Ne čistite zube koncem

Čišćenje zubnim koncem doista je bitan korak za dobru oralnu higijenu i ne smije se zanemariti. “Kada perete zube, još uvijek postoji mogućnost da ostatci hrane ostanu između zuba gdje četkica za zube ne može doprijeti, a to u konačnici može dovesti do karijesa i drugih oralnih zdravstvenih problema”, upozorava dr. Bohl.

Previše ispirete lice

Apsolutno biste trebali čistiti lice svaki dan kako biste uklonili masnoće, šminku i prljavštinu, ali nemojte pretjerivati! Pranje lica više od dva ili tri puta dnevno može izazvati komplikacije. Dr. Bohl upozorava: “Ako perete lice sredstvom za čišćenje previše puta na dan, možete ukloniti prirodna ulja s kože, što u nekim slučajevima može biti jednako problematično kao i nedovoljno pranje i može čak pogoršati akne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar