Četiri namirnice koje ne biste trebali prati prije kuhanja

Lifestyle 01. sep 202115:36
Izvor: Pixabay / ilustracija

Pranje namirnica prije kuhanja čini se kao dobra ideja, no stručnjaci savjetuju da to nije uvijek dobro napraviti. Naime, određene namirnice ne bi trebalo prati prije kuhanja, upozorili su iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Četiri su namirnice koje ne biste trebali oprati prije kuhanja: sirovo meso, piletinu, puretinu i jaja.

Kada kupite ove namirnice u trgovini, vjerojatno vam se čini da je dobra ideja da ih operete prije nego počnete kuhati. No, CDC upozorava da to ne biste trebali učiniti.

#related-news_0

“Pranje i ispiranje sirovog mesa, piletine, puretine i jaja može uzrokovati da se bakterije i klice rašire po vašem sudoperu, radne i druge površine u vašoj kuhinji. Te klice potom mogu doći na drugu hranu, poput salate ili voća, zbog čega se možete razboljeti”, objasnili su iz CDC-a.

Istraživanja također ukazuju na to da pranje mesa povećava šanse za unakrsnu kontaminaciju.

“Izbjegavajte prati sirovo meso i meso peradi jer se potencijalno opasne i štetne bakterije koje se mogu nalaziti na poroizvodu mogu u visokim količinama raspršiti po sudoperu i drugim površinama te može doći do unakrsne kontaminacije”, savjetuju iz američkog ministarstva poljoprivrede.

“Pranje jaja može aktivno pomoći u prijenosu štetnih bakterija poput salmonele s vanjske strane jaja na unutarnju stranu jaja”, objašnjava Conor O’Flynn, operativni menadžer O’Flynn Medicala.

Bakterije tako mogu ući u unutrašnjost jaja, što je idealno okruženje za rast i razvoj bakterija, prenosi Best life. Iz ministarstva poljoprivrede navode da jaja inače imaju prirodni zaštitni sloj koji ih štiti od bakterija, a koji se uništava pranjem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar