“Ja za drva, to jest ugalj nemam, ali za cvijet imam, koji će mi dušu razgaliti”

Lifestyle 03. avg 202213:57
Izvor: N1

O važnosti cvijeća, koju ono simboliku nosi govore nam cvjećarke i objašnjavaju na šta moramo obratiti pažnju prilikom kupovine cvijeća.

Nema paralele nekad i sad. Cvijeće se neuporedivo prije više kupovalo.

Cvjećarstvo je posao u kojem ima jako puno pravila međutim, nažalost malo ko se toga pridržava, kaže nam Aida Čelebić, vlasnica cvjećare “Ara” koja je ispričala ispovijest jedne stare gospođe koja je prije 20 godina svakih sedam dana, dolazila i kupovala sebi karanfile.

“Ja za drva, to jest ugalj nemam, ali za cvijet imam, koji će mi dušu moju razgaliti i uljepšati mi moj skromni dom”, prisjetila se Čelebić te klijentice.

Cvjećarstvo se stvara ljudskom rukom i s velikom voljom, zato se cvijeće vrlo kreativno, originalo i emocinalno povezuje s ljudima, pojasnila je Čelebić.

“Cvjećarstvo je za mene Božiji dar i zaista jedna vrsta umjetnosti. Jako sam ljuta na današnje cvjećare, koji to smatraju trgovinom zato što ovo nije trafika i kutija cigara pa kroz prozor izbaciš to što ste željeli da kupite”, objašnjava nam Aida, koja slovi za jednu od boljih aranžerki cvijeća u Sarajevu.

Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1

Svi znamo kolika je moć davanja i koliko je davanje važno za naše živote i živote drugih, a kada je u pitanju poklanjanje cvijeća ta moć postaje mnogo veća.

Tako nam jedna uposlenica cvjećare objašnjava da osoba koja dobije cvijeće u samo nekoliko sekundi osjeća manju anksioznost, tjeskobu i depresiju odnosno da je  cvijeće najbolji dar i pokretač pozitivne energije.

Osim toga, kako nam je objasnila, svaki cvijet koji nekome poklonite nosi određeno značenje i poruku i onome kome kupujete cvijeće potrebno je obratiti pažnju na simboliku koju ono nosi kako se ta osoba ne bi uvrijedila i stekla pogrešno mišljenje.

“Prvo moramo znati kome poklanjamo cvijeće. Ako poklanja muškarac ženi, nikada neće pogriješiti s ružom. Ako poklanjate prijateljici morate voditi računa o boji. Uvijek joj možete pokloniti ruže u žutoj boji, one uvijek predstavljaju izraz poštovanja. Ukoliko se odlučite pokloniti cvijeće domaćici, uz ručak, onda je najbolja varijanta; rezano cvijeće, bez kračenja, fišek pakovanje, da bi ona to prilagodila svojoj vazi. Odlučite li se za rođendan nekome pokloniti buket, onda neka tada preovladavaju žive i lepršave boje. Kažu da se orhideje poklanjaju uspješnim ljudima, zato ne možete pogriješiti s orhidejom, a ni s bojom, samo vodite računa da je biljka zdrava i uvijek ćete nekoga obradovati orhidejom”, pojašnjava nam uposlenica cvjećare “Neta”.

Cvijeće je sa nama u radosti i samoći, zato je pravo sredstvo za izražavanje brižnosti i podrške.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar