Kako postati vegetarijanac? Naučite što lakše zamijeniti meso drugim namirnicama

Lifestyle 12. nov 202116:30 > 16:32
Izvor: Pixabay

Postati vegetarijanac nije jednostavno. Potrebno je puno vremena i truda kako bi se naučilo sve o namirnicama i kako ih kombinirati, ali i kako zauvijek izbaciti meso iz prehrane. Također, važno je znati nutritivne vrijednosti namirnica, koje namirnice sadrže koje vitamine, minerale i proteine te potom sve uklopiti u svakodnevni jelovnik.

Doznajte kako postati vegetarijanac uz nekoliko jednostavnih savjeta.

Što jedu vegetarijanci?

Vegetarijanci ne jedu meso ni mesne prerađevine. Neki se na ovakvu vrstu prehrane odlučuju jer jednostavno ne žele više jesti meso, dok drugi meso ne jedu iz vjerskih razloga ili iz ljubavi prema životinjama. Postoji više vrsta vegetarijanaca. Oni koji ne jedu meso, ali jedu jaja i mliječne proizvode, oni koji jedu mliječne proizvode, ali ne jaja te oni koji jedu jaja, ali ne mliječne proizvode.

Također, postoje i vegetarijanci koji jedu ribu i oni se nazivaju peskatarijanci, ali i oni koji jedu perad, ali ne jedu drugo meso ni ribu. Postoje i fleksitarijanci koji većinom ne jedu meso, ali nekada u svoju prehranu uključe meso, jaja i ribu u manjim količinama.

Zašto postati vegetarijanac?

Dokazano je kako je prehrana vegetarijanaca izuzetna povoljna za organizam. Ova hrana uključuje puno vitamina, minerala i vlakana te je dobra za procese u tijelu. Tako na primjer smanjuje kolesterol i rizik od pojave bolesti srca.

Također, smanjuje se šansa za razvoj dijabetesa tipa 2 te smanjuje krvni tlak. Vegetarijanci imaju i manji indeks tjelesne mase, kao i manju opasnost za pojavu kroničnih bolesti.

Može li doći do manjka vitamina kod vegetarijanstva?

Prehrana bez mesa, riba, jaja ili mliječnih proizvoda može značiti i manjak vitamina B-12, vitamina D i vitamina K, omega-3 masne kiseline ili pak cinka. Važno je pronaći pravilnu zamjenu za meso u voću, povrću, orašidima, cjelovitim žitaricama i drugoj hrani te po potrebni uzimati suplemente.

Proteini se tako nalaze u kuhanoj leći i grahu, slanutku, grašku, zatim orašastim plodovima, kuhanoj kvinoji, sjemenkama i jajima. B-12 vitamini sprječavaju anemiju, a nalaze se u jajima, siru, mlijeku, riži, zobi i pićima od badema.

Omega-3 masne kiseline pomažu u sprječavanju bolesti srca i probleme s imunitetom. Ove kiseline nalaze se u chia sjemenkama, sjemenkama konoplje, orasima, sjemenkama lana i lanenom ulju. Cink se nalazi u proizvodima od soje, mliječnim proizvodima i orašastim plodovima.

Kako postati vegetarijanac?

Prije svega, važno je postepeno izbacivati meso i mesne proizvode kako bi se tijelo lakše prilagodilo novom načinu prehrane. Neki dulje vremena razmišljaju prije nego postanu vegetarijanci, dok se kod nekih ova odluka dogodi preko noći. Normalno je da će se na samom početku javljati želja za mesom. Na početku samo smanjite unos mesa, a kasnije ga potpuno izbacite. Sjetite se razloga zašto postajete vegetarijanci i lakše ćete meso zamijeniti drugim namirnicama.

Osim pronalaska zamjena za meso, kao što su vege hamburgeri napravljeni od povrća, moguće je i otkriti novo povrće koje će postati dio svakodnevne prehrane.

Meso se može zamijeniti tofuom, seitanom ili tempehom. Sir se može zamijeniti posebnim vege sirevima ili sojom i orašidima. Kravlje mlijeko se može zamijeniti sojinim, zobenim, bademovim, rižinim ili kokosovim. Kod kuhanja ili pravljenja kolača s jajima, odlična zamjena su chia sjemenke prelivene s malo tople vode i ostavljene da nabubre. Osim toga, vegetarijanska kajgana može biti i razmrvljeni tofu s dodatkom začina.

Važno je uvijek unositi dovoljan broj kalorija u tijelo te paziti da su sve potrebe za vitaminima, mineralima i proteinima zadovoljene. Nemojte zaboraviti i na sjemenke, kao i na raznolikost namirnica.

Ipak, vegetarijanci bi trebali pripaziti na sastojke na proizvodima. Na primjer, želatina se dobiva od životinjskog kolagena i kao takva nije vegetarijanska hrana, a nalazi se u brojnim proizvodima. Kazein je protein koji se dobiva od kravljeg ili ovčjeg mlijeka, a nalazi se u sirevima, kao i u nekim vegetarijanskim ili sirevima od soje. Sirutka je nusprodukt izrade sira, a nalazi se u određenim kruhovima i bombonima. Na ove namirnice trebali bi pripaziti vegetarijanci koji ne jedu mliječne proizvode.

Zaključak

Vegetarijanci ne jedu meso ni mesne prerađevine, a neki ne jednu ni ribu ni jaja ni mliječne proizvode. Vegetarijanska prehrana je bogata vitaminima i mineralima, a može smanjiti rizik od pojave bolesti srca, smanjuje krvni tlak, smanjuje kolesterol te se smanjuje šansa od pojave dijabetesa tipa 2. Postoji nekoliko jednostavnih načina kako postati vegetarijanac, a važno je samo krenuti postepeno kako bi se tijelo priviklo i pronaći prave namirnice koje zamjenjuju meso.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar