Kako postaviti zdrave navike kojih ćete se zaista pridržavati?

Lifestyle 12. sep 202115:10
Izvor: Shutterstock

Najbitnije je da pronađete vježbu koja vam odgovara. Ako vam trčanje ne ide i prouzrokuje vam bol, nemojte sebi postavljati za cilj trčanje nekoliko kilometara svako jutro.

Postavljanje novih ciljeva je jednostavno, ali njihovo sprovođenje može da bude prilično teško. Ipak, istraživanje objavljeno u stručnom časopisu „JAMA Cardiology“ pronašlo je način za usvajanje zdravih navika koje će trajati.

Koncept se bazira na postavljanju sopstvenih ciljeva vježbanja i na ne odlaganju početka rada na sebi.

Četvoromjesečno istraživanje obuhvatilo je 500 učesnika iz četvrti sa nižim prihodima, koji su ili imali kardiovaskularnu bolest ili su imali povećan rizik od razvoja tog tipa bolesti.

Svi su dobili prenosive uređaje za praćenje nivoa tjelesne aktivnosti, a zatim su se podijelili u dvije grupe

Ljudima u kontrolnoj grupi su zadali dva izazova: Prvi je određivao da li će njihov dnevni cilj koraka biti dodijeljen ili će ga sami postaviti, a drugi da li će odmah ostvariti cilj zadatih koraka ili će im za to biti potrebno neko vrijeme.

Istraživači su otkrili da su oni koji su sami odabrali broj koraka i odmah započeli sa radom na tome imali najveći prosječni dnevni broj koraka, otprilike 1.384 koraka.

Takođe, kod njih je bila veća vjerovatnoća da će nastaviti da održavaju umjerenu tjelesnu aktivnost, piše mbg, prenosi 24 sata.hr.

Istraživači su zaključili da je bitno pronaći vježbu koja osobi odgovara. Jer, ako nešto ne volite, biće vam teško da to radite.

„Sve se sastoji u pronalaženju načina vježbanja koji vam donosi radost i obraćanje pažnje na to kako se vaše tijelo osjeća dok se krećete“, objasnili su istraživači.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar