Kako pronaći savršeno mjesto za sobnu biljku?

Lifestyle 05. jan 202216:02
Pixabay

Tražite savršeno mjesto za svoju sobnu biljku? Evo kako, obzirom na sunčevu svjetlost, odrediti savršeno mjesto na kojem će vaša zelena ljepotica rasti u punom sjaju.

Sunčeva svjetlost je primarni izvor hrane za sobne biljke, što znači da je vrsta svjetlosti koju dobivaju zaista važna.

“Biljkama je potrebna svjetlost za fotosintezu i rast. Stoga je vrsta svjetlosti koju primaju ključna, budući da im unutrašnjost vašeg doma vjerojatno neće pružiti idealne životne uvjete. Znati kako odrediti koje sobe u vašoj kući primaju puno i jako, neizravno te slabo svjetlo je bitno ako želite osigurati svojim biljkama optimalne uvjete”, kaže krajobrazni arhitekt Angelo Kelvakis.

Četiri vrste svjetla

Kada uzgajate biljku u svom domu, važno je poznavati njezino podrijetlo i karakteristike sorte te pokušati joj u što većoj mjeri osigurati potrebne uvjete. To može uključivati ​​sve, od vode do rasvjete. Prema riječima stručnjaka, postoje četiri različite vrste osvjetljenja: jako izravno svjetlo (puno sunce), jarko neizravno svjetlo, umjereno neizravno svjetlo i slabo neizravno svjetlo, piše tportal.

Biljka koja treba jako svjetlo trebala bi primati punu sunčevu svjetlost četiri ili više sati tijekom dana; jarko neizravno svjetlo uključuje puno sunca, ali s tamponom, odnosno zaštitom između biljke i izvora svjetlosti.

“To može biti prozirna zavjesa ili nešto jednostavno poput prozorskog paravana”, objašnjava Matt Aulton. Zatim, tu je umjereno neizravno svjetlo, koje se odnosi na višesatnu izloženost neizravnom svjetlu – i na kraju, slabo neizravno svjetlo koje se odnosi na svjetlost koja je prisutna, ali ni u jednom trenutku tijekom dana nije jako intenzivna.

Određivanje razine svjetla

Prema riječima stručnjaka za cvijeće, postoji trik kojim možete pokušati odrediti vrstu rasvjete koju imate.

“Ljudima često preporučimo da za određivanje vrste rasvjete u svom domu koriste ruke i da provjere razinu sjene koju nastaje kada se ruka ispred svjetla. Tako ćete izmjeriti mjeri količinu svjetlosti koja ulazi u vaš dom. Vrlo tamna sjena znači da imate jako svjetlo. Kako sjena postaje slabija, to je količina svjetlosti manja”, kaže Aulton napominjući kako čak i najmanja sjena znači da u prostoriju ulazi svjetlo.

Još jedna varijabla koju treba uzeti u obzir je trajanje prisustva svjetla u dijelu kuće gdje se nalaze biljke – ulazi li svjetlost u taj prostor cijeli dan ili samo na nekoliko sati? Naime, upravo to može igrati važu ulogu u razlikovanju uvjeta osvjetljenja.

Položaj prozora

Položaj prozora također će dati dobar uvid o količini i vrsti svjetlosti koju primaju biljke u određenoj prostoriji. Sunce voli prozore okrenute prema jugu, pa biljke koje se tamo postavljaju će dobivati ​​jako svjetlo tijekom dana. Prozori okrenuti prema istoku i zapadu obično spadaju u kategoriju umjerene sunčeve svjetlosti, jer dobivaju dovoljno svjetla nekoliko sati, a zatim ambijentalno osvjetljenje ostatak dana.

No, treba obratiti pažnju i na druge prisutne čimbenike – drveće i ostale obližnje strukture također mogu utjecati na količinu svjetlosti koja dopire u prostoriju.

“Svaki dom je jedinstven i ima jedinstvene uvjete osvjetljenja određene okolinom, ali važno je za svaku biljku pronaći mjesto koje pruža svjetlosne uvjete kakve bi imala u svom prirodnom staništu”, kažu stručnjaci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar