Kintsugi: Japanska drevna umjetnost prihvatanja nesavršenosti

Lifestyle 30. nov 202212:17
Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Kintsugi ili Kintsukuroi, poetski prevedeno "zlatna stolarija", je vijekovima stara japanska umjetnost popravljanja i održavanja polomljenih predmeta koja iza sebe krije duboku filozofiju.

Datira iz 15. stoljeća i sastoji se od isticanja pukotina i lomova na keramici. Sa lakom i zlatom, ožiljci predmeta oživljavaju: postaju oda prolaznosti vremena i nesavršenosti.

Kada se skupe svi razbijeni dijelovi nekog predmeta, umjesto ponovnog spajanja keramičkih komada ljepilom, kintsugi tehnika koristi poseban prah plemenitih metala: zlata, srebra ili platine kako bi popunile linijske pukotine.

Kada se završi, prekrasni šavovi zlata blistaju u upadljivim pukotinama keramičkih predmeta, dajući jedinstven izgled svakom “popravljenom” komadu.

U ovoj zen kulturi, umjetnost popravljanja keramike zlatom bila je suočena sa brzim rastom… Toliko da su neki kolekcionari, privučeni ljepotom i filozofijom Kintsugija, namjerno počeli da razbijaju neke drevne keramike japanske umjetnosti kako bi ih mogli popraviti sa zlatom.

Kintsugi je postao blisko povezan sa keramičkim posudama koje se koriste za chanoyu (japanska ceremonija čaja).

Kao filozofija, kintsugi je sličan japanskoj filozofiji wabi-sabi: prihvatanja manjkavih ili nesavršenih.

Japanska estetika vrednuje tragove istrošenosti od upotrebe predmeta.

Ovo se može smatrati razlogom za zadržavanje objekta čak i nakon što se pokvario; također se može shvatiti kao opravdanje samog kintsugija, naglašavajući pukotine i popravke kao događaje u životu objekta, umjesto da dozvoljava da se njegova upotreba završi u trenutku njegovog oštećenja ili loma.

Kintsugi se može povezati s japanskom filozofijom mushina (“bez uma”), koja obuhvata koncepte nevezanosti, prihvatanja promjene i sudbine kao aspekta ljudskog života.

Ova praksa ne samo da ne pokušava prikriti oštećenja, već je restauracija zapravo osvijetljena kao opipljiva manifestacija duhovnosti.

Japanska estetika cijeni znakove korištenja i dotrajalosti uslijed upotrebe predmeta. Predmeti postaju profinjeniji zahvaljujući svojoj trošnosti. Pukotine i popravci se smatraju jednostavnim i logičnim slijedom događaja u životu predmeta.

Prihvaćanje i slavljenje ožiljaka i nedostataka važna je lekcija o suosjećanju i održivosti u doba masovne proizvodnje i brzog zbrinjavanja.

U svijetu koji obožava pretjeranost i opsesivno je fokusiran na savršenstvo, kintsugi dolazi kao osvježavajući pristup sa jakim filozofskim implikacijama o nama i svijetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar