Koji datum vjenčanja preferirate? Na Ilidži i do 30 vjenčanja u jednom danu

Lifestyle 19. jan 202215:59
N1

Njemačka novinska agencija DPA u priči iz Donje Saske naglašava kako je uočljiv trend vjenčanja na datum s puno dvojki. Tako se mnogi odlučuju za 02.februar ili pak za datume poput 22.2.2022. godine, a šta je sa mladencima iz Bosne i Hercegovine?

Tzv. “okrugli datumi”, datumi rođenja ili neki drugi karakteristični za budući život mladenaca sve su više u modi. Pokazuju to informacije iz matičnih ureda, ali i odgovori građana.

Pitali smo ih koji bi bio datum njihovog vjenčanja da ga biraju danas – da li bi to bio neki karakterističan i lako pamtljiv datum?

“U ranijem periodu, prije pandemije je toga bilo još i više. Primjerice, jako je bio popularan 11.11.2011. ili 02.02.2002. i slično. Ljudi traže i datume blizu Nove godine ili pak datume vjenčanja svojih roditelja”, kažu u matičnom uredu Grada Bihaća za N1.

“Činjenica je da najviše vjenčanja imamo tokom ljeta jer je dijaspora najdominantinija ovdje, a nerijetko vjenčanja budu i nedjeljom. Najmanje vjenčanja je tokom mjeseca ramazana – jedno ili dva. To je možda i zbog sujevjerja – “ne valja se ženiti između dva Bajrama”, ističu naši sagovornici.

“Ti tzv. ‘okrugli datumi’, ali i datum rođenja mladoženje ili mlade je prilično česta pojava, no još češća je odabir subote kada su im na raspolaganju restorani. U posljednje vrijeme je smanjen zahtjev za vjenčanjima izvan općine. Takvi primjeri su bili mnogo češći prije pandemije, kada smo za vrijeme samo jednog dana imali i po 30 sklopljenih brakova, na različitim lokacijama”, kazali su nam iz matičnog ureda Općine Ilidža.

Posljednji objavljeni podaci Agencije za statistiku u BiH su za prvih devet mjeseci prošle godine. Ukupno je sklopljeno 13.548 brakova, dok je za isti period zabilježeno 1.519 razvoda.

Bosanci i Hercegovci kao najdraži mjesec za “stajanje na ludi kamen” odabrali su avgust. U ovom mjesecu je prošle godine zaključeno je 2.791 brakova, a slijedi juli sa 2.054, te septembar sa 1.872 sklopljena braka.

Prema dostupnoj statistici najveći broj razvoda zabilježen je u aprilu mjesecu prošle godine – 236, slijede septembar sa 218 i juli sa 211 zabilježenih razvoda.

U 2021. godini Bosanci i Hercegovci i Bosanke i Hercegovke su se više ženili i udavali nego godinu ranije, 2020 godine, kada je i počela pandemija koronavirusa, pa je evidentno da su brojna ograničenja uticala i na sklapanje brakova.

Posmatrano u odnosu na isti period 2020.godine, zabilježen je porast i broja sklopljenih brakova, ali i razvoda. Brojke pokazuju da je registrovano 2.223 brakova više u odnosu na isti period godinu ranije, dok je broj razvoda porastao za 155.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar