Lego uvodi novo pravilo kod proizvodnje igračaka, ukida ‘rodnu pristrasnost’

Lifestyle 13. okt 202111:23
Izvor: Youtube

Popularni danski proizvođač igračaka za djecu Lego najavio je pokretanje kampanje kojom žele ukloniti "rodnu pristrasnost" iz svojih proizvoda, kako bi spriječii “nejednake i ograničavajuće” stavove prema kreativnosti i igranju među djecom, poručili su iz kompanije.

Odluka je donešena nakon provedene studije koja je pokazala kako su upravo djevojčice izložene nejednakostima i ograničenjima pri korištenju igračaka.

Studija je provedena među skoro sedam hiljada djece i roditelja u sedan zemalja, koji su govorili o svojim pogledima o karijerama, vannastavnim aktivnostima i igračkama. Studija, koju je za Lego proveo istraživački institut glumice Geene Davis, pokazala je kako bi 76 posto roditelja ohrabrilo dječake da se igraju s Lego kockicama a tek 24 posto bi isto uradilo s djevojčicama.

Izvještaj o rezultatima studije, čije objavljivanje se poklopilo sa Međunarodnim danom djevojčica, pokazao je kako će roditelji skoro pet puta češće podržati igru presvlačenja kod djevojčica prije nego kod dječaka, a oko četiri puta češće će ih poticati da plešu ili se igraju u kuhinji. S druge strane, roditelji će češće podržati igrice kodiranja ili sportske igre među dječacima.

Iz kompanije Lego su za medije izjavili kako postoji “potreba da društvo obnovi percepcije, djela i riječi kako bi se podržalo kreativno osnaživanje sve djece.”

Korist od kreativnih igara kao što su izgradnja samopouzdanja, kreativne i komunikacijske sposobnosti se osjećaju kod sve djece a mi se još suočavamo sa staromodnim stereotipima koji etiketiraju aktivnosti kao podobne samo za jedan konkretan rod”, kazala je Julia Goldmin, predstavnica marketinga u Legu.

Istraživanje je također pokazalo kako mnogi roditelji zamišljaju muški rod kada razmišljaju o raznim profesijama, bez obzira da li imaju kćerke ili ne. Rodne predrasude su najistaknutije kada se radilo o profesijama kao što su inženjerstvo, gdje je čak 89 posto roditelja pomislilo kako se radi o profesiji za muškarce. Također, pet puta je veća vjerovatnost da će isto razmišljati kada se radi o sportu ili nauci.

Iz kompanije su najavili kampanju ‘Spremni za djevojčice’, čiji je cilj promocija kreativnosti kod djevojčica. Serijom kratkih filmova stavit će se naglasak na dostignuća djevojčica i mladih žena, uključujući Fatimu Alkaabi, najmladju inovatooricu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i 11-godišnju Chelsea Phaire, koja je osnovala humanitarnu organizaciju za pomoć u umjetničkim potrepštinama za djecu u Africi.

Znamo da trebamo odigrati ulogu u ispravljanju ovih stvari, a ova kampanja je jedna od nekoliko inicijativa kojima podižemo svijest o ovom problemu i činimo da Lego bude što inkluzivniji što je moguće”, dodala je Goldmin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar