Magle vam se naočale dok nosite masku? Evo kako to spriječiti

Lifestyle 14. feb 202115:38
Pixabay

Možda ste primijetili da vam se naočale magle dok nosite zaštitnu masku. Do toga dolazi zbog kondenzacije, a to se najčešće događa kada iz hladnijeg prostora uđete u neki topliji. Uz to, naočale vam se mogu zamagliti i kada izdahnete topli zrak koji dolazi u kontakt s naočalama. No, dobra stvar je da postoji nekoliko trikova uz koje možete riješiti ovaj problem.

Pranje naočala

Prije nego što stavite naočale, operite ih blagim deterdžentom ili tekućim sapunom te ih ostavite da se osuše na zraku. Ako ste u žurbi, možete ih obrisati mekom krpom. Istraživači su utvrdili da će na naočalama ostati tanki sloj molekula sapuna, stvarajući prozirnu prevlaku koja inhibira stvaranje magle.

Podesite naočale

Možete pomaknuti naočale na donji dio nosa tako da više zraka može strujati između naočala i maske. Druga opcija je da nosite naočale preko gornjeg ruba maske.

Maramice protiv zamagljivanja

Ako želite brzu i praktičnu metodu, možete kupiti maramice koje sprječavaju magljenje naočala. Neke od njih su namijenjene za jednokratnu upotrebu, a neke su presvučene tkaninom od mikrovlakana pa se mogu ponovno koristiti.

Sprej

Možete koristiti i sprejeve koji sprječavaju stvaranje magle. Ovi sprejevi stvaraju prozirni film zahvaljujući kojemu se ne stvara magla na naočalama. Takve vrste sprejeva koriste se i za ronilačke maske i sličnu opremu.

Kvačice za nos

Ako vam se naočale magle prilikom nošenja maske, to može biti zato što vam maska ne odgovara pa biste mogli potražiti masku koja ima kvačicu za nos. Ova kvačica će omogućiti da vam maska pravilno prianja na lice i spriječit će protok toplog daha do naočala. Ako ne možete naći običnu kvačicu za nos, u masku možete ušiti i spajalicu ili samoljepljivu silikonsku kopču koja će također imati istu funkciju, piše Healthline.

Komentari

Vaš komentar