Marmelade za ubrzano tamnjenje: Što zapravo stavljamo na svoju kožu?

Lifestyle 01. avg 202215:15
Izvor: Shutterstock

Najbolji način za brzo tamnjenje je zdravo sunčanje uz kremu s visokim zaštitnim faktorom i nanošenjem ulja, pekmeza i marmelada za ubrzano tamnjenje.

Marmelade, pekmezi i ulja za ubrzano tamnjenje nisu novitet na našem tržištu te ćete rijetko pronaći osobu na plaži bez barem jednog od navedenih proizvoda. Riječ je o proizvodima koji privlače sunčeve zrake na kožu kako bi što prije postigli tamniju put. Ovakvi preparati najčešće nemaju zaštitni faktor te mogu biti opasni za kožu ako se koriste sami.

U nastavku donosimo par stvari na koje trebate obratiti pozornost prilikom korištenja ulja i marmelada za ubrzano tamnjenje kože ljeti.

Ulje za ubrzano tamnjenje – kako djeluje?

Djelovanje ulja za ubrzano tamnjenje će ovisiti prvenstveno o tome koliko dugo kožu izlažete suncu. Pekmezi i marmelade za sunčanje djeluju tako da privlače ultraljubičaste zrake sunca na kožu. Iako koža već prima mnogo sunca i bez toga, ovakvi proizvodi mogu ubrzati proces tamnjenja kože. Pojačano izlaganje suncu i veće “primanje” sunčevih zraka rezultira pojačanom proizvodnjom melanina u koži koji uzrokuje taman ten.

Proizvodi za ubrzano tamnjenje najčešće ne koriste zaštitu od sunca zbog čega je obavezno mazanje kremom sa zaštitnim faktorom prije nanošenja marmelade za brže postizanje tamnog tena.

Sastojci u proizvodima za ubrzano tamnjenje kože

Osim što su sjajna pa tako privlače sunce, ulja i drugi proizvodi za ubrzano tamnjenje mogu sadržavati sastojke koji pomažu u održavanju i stvaranju tamnog tena poticanjem stvaranja melanina. Melanin je tamno smeđi pigment koji imamo kao zaštitni mehanizam u našoj koži.

Ovo su sastojci koji pomažu u djelovanju:

– dihidroksiaceton (DHA)

– karotenoidi

– likopen

– ulje mrkve

– ulje buritija

– kokosovo ulje

– orahovo ulje

– maslinovo ulje

– ulje maline

– shea ili karite maslac

1. Dihidroksiaceton

Najčešći sastojak koji ćete pronaći u kremama i uljima za ubrzano tamnjenje je dihidroksiaceton (DHA), bezbojni prirodni šećer koji kemijski reagira na prirodne aminokiseline u gornjem sloju kože. Taj sastojak ubrzava efekt tamnjenja koji se s vremenom i prirodnim ljuštenjem kože lagano skida.

2. Karotenoidi

Sastojci koji su nerijetko na popisu su i karotenoidi koji potiču kožu na stvaranje melanina. Najčešće se radi o beta-karotenu izoliranom iz mrkve. Karotenoidi su skupina biljnih pigmenata žute, narančaste i crvene boje. U prirodnom obliku se nalaze u voću i povrću te mu daju žutu ili narančastu boju. Karotenoidi, kada se uzimaju oralno, dobro djeluju na zdravlje kože, kao antioksidansi, doprinose rastu stanica, štite od tumora te smanjuju razinu lošeg kolesterola.

Na koži, u marmeladama za ubrzano tamnjenje ovaj sastojak djeluje tako da potiču sintezu melanina te smanjuju negativno djelovanje sunca na kožu. Uz karotenoide, pekmezi za ubrzano tamnjenje mogu sadržavati i ulje mrkve bogato upravo beta-karotenom.

3. Ulje mrkve i ulje buritija

Mrkva je posebno poznata u uljima za ubrzano tamnjenje zbog beta-karotena, no odličan sastojak je i ulje buritija. Ovo je jedno od ulja s najvećim postotkom karotenoida. Djeluje antioksidativno te štiti kožu od UV zračenja tako da apsorbira UV zrake.

4. Likopen

Likopen kao antioksidans koji se obično izolira iz rajčica čini kožu otpornijom na sunce. Stoga se često dodaje u marmelade za ubrzano tamnjenje kako bi zaštitio kožu od opeklina i tako pospješio ubrzano tamnjenje bez oštećenja kože. Osim u uljima, bilo bi dobro konzumirati likopen iz hrane, primjerice, rajčica.

5. Kokosovo ulje za sunčanje

Nije rijetkost da miris kokosa povezujemo s ljetom jer je upravo kokosovo ulje čest sastojak u uljima za ubrzano tamnjenje. Sadrži visoku razinu masnih kiselina koje hidratiziraju kožu, ali i pomažu u tamnjenju. Kokosovo ulje pomaže u poticanju stvarana melanina ispod površine kože, a uz to se brzo apsorbira u kožu. Pomaže i kod smanjivanja upalnih procesa koji mogu nastati na površini kože. Ne preporučuje se korištenje samo kokosovog ulja za sunčanje direktno na čistu kožu.

6. Orahovo ulje za tamnjenje

Ovo ulje pomaže za ubrzano tamnjenje tako da ubrzava i pospješuje sintezu melanina u koži. Sadrži kalij, kalcij, magnezij te vitamine B i C skupine kao i zasićene masne kiseline. Sve ovo pomaže u hidratizaciji kože te kod bržeg tamnjenja.

7. Maslinovo ulje

Jedno od najčešćih ulja za ubrzano tamnjenje koje se koristi na našim područjima je maslinovo ulje. Prirodno ulje maslina pruža brojne dobrobiti za cjelokupan organizam, kožu i kosu. Hidratizira kožu, potiče stvaranje melanina, vraća koži sjaj i elastičnost te pomaže u privlačenju sunca i bržem tamnjenju. Sadrži visoku razinu antioksidansa, uključujući vitamin E i polifenole koji usporavaju stvaranje znakova starenja kože.

8. Ulje maline za tamnjenje

Ovo ulje, posebice od čileanske maline ima sposobnost apsorbiranja UVB zraka te visoku razinu vitamina E. Ovim sastojcima osigurava zaštitu od sunca te je čest sastojak prirodne kozmetike za sunčanje. Dobro je za poticanje proizvodnje melanina, ali kao dobra zaštita kože nakon sunčanja. Ima brojna zaštitna svojstva te djeluje protuupalno i blagotvorno kod ekcema, suhoće i drugih upalnih stanja kože.

9. Karite maslac za sunčanje

Maslac za brže tamnjenje također je jedan od obaveznih ljetnih proizvoda za postizanje tamnog tena. Najčešće se dodaje u proizvode za tamnjenje jer može duže ostati na koži te obnavlja i hrani suhu kožu. Maslac u takvih proizvodima također olakšava nanošenje jer je lako razmaziv te ne ostavlja ljepljiv trag kao neka ulja.

Obavezna krema za sunčanje

Svi navedeni sastojci odlični su za ubrzano tamnjenje kože, no nikako se ne preporučuje korištenje samih ulja na čistu kožu. Ovo upozorenje odnosi se i na prirodna i organska ulja. Ulja sama po sebi obično nemaju nikakvu SPF zaštitu od sunca, a privlače sunčeve zrake. Nanošenjem samog ulja, bez kreme sa zaštitnim faktorom, riskirate pojačano dobivanje opeklina od sunca. Opečena koža brzo će se oljuštiti i vratiti vaš izgled kože na prvobitni položaj i neće biti tamnijeg tena.

Zaključak

Najbolji način da brzo potamnite je zdravo sunčanje uz kremu s visokim zaštitnim faktorom i nanošenjem ulja, pekmeza i marmelada za ubrzano tamnjenje. Također se savjetuje izbjegavanje direktnog sunca u najgorem periodu dana od 11 do 15 sati te nošenje pokrivala za glavu i oči.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar