Mostar još jednom među najljepšim destinacijama u Europi

Lifestyle 04. nov 202113:26 > 13:32
N1

Bosna i Hercegovina, tačnije Mostar, su se još jednom našli na listi najljepših destinacija u Europi koji plijene prelijepom arhitekturom i bogatom kulturom, te su svrstani među najatraktivnije lokacije koje vrijedi posjetiti.

CNN je napravio spisak gradova u kojem je zaobišao europske metropole i ovaj put šansu pružio manjim gradovima u svim dijelovima kontinenta.

Tako se među 15 lokacija našao i hercegovački biser, Mostar, najviše poznat po upečatljivom kamenom mostu koji se izdiže iznad zelene Neretve.

“Mostarski Stari most, koji je izgrađen u 16. stoljeću, se dugo smatrao najljepšim primjerom balkanske, islamske arhitekture. Izvijajući se iznad rijeke Neretve, ovaj most je jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu s kojeg tradicionalno održavaju skokovi u vodu, a danas je on i mjesto gdje se održava svjetska serija Red Bull Cliff Diving takmičenja”, navodi se u tekstu u kojem se predstavlja dio onog po čemu je Mostar poznat i šta ga krasi.

Također se podsjeća kako je most srušen novembru 1993. tokom rata u BiH, a ponovo je izgrađen 2004. godine.

“Danas je omiljena destinacija za sve one koji posjete Bosnu i Hercegovinu, pa čak i one koji posjetu Dubrovniku u susjednoj Hrvatskoj iskoriste za dnevni izlet u ovaj hercegovački grad”.

Mostar je ranije bio uvršten u preporuke renomiranih, specijaliziranih magazina uključujući National Geographic, Lonely Planet,…

CNN je u regiji još izdvojio hrvatski otok Korčulu i Piran u Sloveniji.

Osim ovih destinacija na listi su se našli još nizozemski Giethoorn, portugalski Guiamaraes, francuski Roscoff, talijnski Anghiari i drugi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar