Pogledajte kako popularni Sarajlija pravi burek sa sirom (VIDEO)

Lifestyle 16. sep 202213:194 komentara
N1

Prve asocijacije na Sarajevo, za veliki broj ljudi su ćevapi i burek. I Olimpijada, ali tek onda nakon što se dobro jede.

Burek je ovdje više od hrane, stvar tradicije i ponosa. Burek je pravi fenomen, a glavni grad Bosne i Hercegovine je i prijestolnica dobrog bureka. Mnogi kažu i najboljeg na svijetu!

Za burek se smatra da potječe iz Turske a historijski zapisi pokazuju da je još početkom 15. vijeka bio neizostavan dio bogate sultanske trpeze. Nekoliko decenija kasnije stiže na Balkan, gdje doživljava razne promjene i postaje lokalni specijalitet. Ipak, izgleda da se burek po istom receptu čak tri vijeka ranije pravio u Kini.

To pokazuje jedan kineski priručnik za hranu namijenjenu Kublaj Kanu, posljednjem velikom kanu mongolskog carstva i osnivačku kineske dinastije Juan. U Kini se tada, ono što mi danas zovemo burekom, zvalo „Pieh-lieh kueh“.

Upravo burek je tema emisije “Fenomeni” N1, a o njegovom porijeklu, načinu pripreme i važnosti za ljude u Bosni razgovarali smo sa poznatim kuharom Almirom Mukačom ali i vlasnicima sarajevskih buregdžinica.

U nastavku pogledajte kako poznati sarajevski kuhar Neno Svjetlanović pravi burek sa sirom. Trenutak možete pogledati od 9:00 minute videa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar