Sedam čajeva koji produžuju životni vijek

Lifestyle 26. jan 202313:05
Pixabay/ Ilustracija

Neki od najboljih čajeva koje možete piti za duži život poznati su kao "pravi čajevi".

Među takve spadaju zeleni, oolong, crni i bijeli. Sadrže stotine bioaktivnih spojeva, uključujući aminokiseline, kofein, lignine, proteine, ksantine i flavonoide – sve komponente koje se mogu povezati s pozitivnim učincima na zdravlje.

Oolong čaj

Oolong čaj popularan u Kini, a radi se od istih listova čaja kao crni i zeleni. Kao i svi pravi čajevi, oolong sadrži spoj koji se naziva EGCG, a koji bi mogao imati svojstva protiv raka. Ovaj čaj sadrži zdravstvene dobrobiti kurkume i potencijalnu sposobnost da podupre dugovječnost, a posebno je koristan u smislu njegovog potencijala za liječenje nekoliko vrsta raka, prenosi EatThisNotThat.

Zeleni čaj

Velika populacijska studija usmjerena na Japance i Japanke pokazala je da su oni koji su pili nešto više od dvije šalice zelenog čaja dnevno imali smanjen rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 22-33% u usporedbi s onima koji su pili manje od pola šalice (3,5 unce) zelenog čaja dnevno. Od pomoći u smanjenju rizika od raka do podržavanja funkcije vašeg mozga, pa čak i poboljšanja elastičnosti kože kako bi se zaustavilo opuštanje i očuvao mladenački sjaj, zeleni čaj se naziva i “eliksirom Benjamina Buttona”.

Bijeli čaj

Iako nije toliko popularan kao drugi pravi čajevi, bijeli čaj može biti izvor mnogih važnih spojeva koji mogu podržati naše cjelokupno zdravlje, poput EGCG-a”, objašnjava Manaker. “Bijeli čajevi mogu sadržavati veće koncentracije katehina nego drugi čajevi, poput EGCG-a. Također, ima antioksidativne i antiproliferativne učinke protiv stanica raka.

Crni čaj

Crni čajevi mogu vam pomoći da živite dulji život podupirući zdravlje srca i ublažavajući potencijalne kardiovaskularne probleme. Podaci pokazuju da ljudi koji redovito konzumiraju tri ili više šalica crnog čaja dnevno imaju smanjen rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Čaj od hibiskusa

Iako čaj od hibiskusa ne sadrži iste biljne spojeve kao pravi čajevi, može ponuditi jedinstvene prednosti zahvaljujući vlastitim prirodnim spojevima. Neki podaci pokazuju da svakodnevno ispijanje ovog čaja može pomoći u smanjenju krvnog tlaka – što bi zauzvrat moglo pomoći ljudima da žive zdravije.

Čaj od kamilice

Još jedan biljni čaj koji je znanstveno povezan s dugovječnošću je čaj od kamilice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar