Stvari u kući koje nikad ne smijete usisavati

Lifestyle 06. dec 202213:11
Izvor: Anete Lusina/ Pexels

Toliko je mnogih načina za korištenje usisivača, a čišćenje je zahvaljujući njemu puno jednostavnije. No, još uvijek postoje stvari koje nikako ne biste trebali usisavati.

Kako biste izbjegli prerano oštećenje usisivača kao i neke druge opasnosti, neke stvari u kući je bolje izbjegavati usisati. Podrazumijeva se da se primjerice tekućina ne usisava, a donosimo popis još nekih materijala koji mogu oštetiti usisivač.

Staklo

Proizvođači usisivača preporučuju da nikad ne usisavate staklo. Oštri komadići mogu oštetiti unutrašnji dio stroja, posebno vrećicu i cijev.

Velike količine kose

Kako se kosa nalazi posvuda po stanu i kući, da je ni ne primijetimo, usisati manju količinu kose nije problem, ali postoji razlog zašto se savjetuje izbjegavanje usisavanja veće količine kose. Naime, pogotovo duga kosa može se zapetljati i začepiti kanale usisivača.

Ljepljive tvari

Ako imate puno prašine u usisivaču, možda pretpostavljate da zato možete povući i svakakav ljepljivi nered, no proizvođači savjetuju – nemojte riskirati. Bilo što ljepljivo može začepiti cijev, unutrašnjost ili uništiti četku usisivača.

Supersitne čestice prašine

Izrazito sitne čestice prašine poput onih od građevinskih radova, pepela iz kamina, razmrvljenog sjenila i slično mogu oštetiti motor usisivača i ponovno se ispustiti u zrak. Njih je bolje pomesti ili pokupiti s mokrom krpom.

Zemlja

Reader’s Digest savjetuje da nikad ne usisavamo zemlju. Naime, radi se o tome da je zemlja vlažna, a ništa vlažno ne bi trebalo usisavati, i to ne samo zbog elektronike u usisivaču, nego i zbog potencijalnog skupljanja plijesni i neugodnih mirisa.

Električne žice

Premda se prašina skuplja i na raznim žicama koje se povlače po podu u stanu, njih ne bi trebalo usisavati jer se mogu oštetiti iznutra, piše Life Hacker.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar