Tehnike meditacije: 7 najboljih metoda za smirivanje i opuštanje uma i tijela

Lifestyle 05. aug 202219:35 > 20:30
MICROGEN IMAGES / Sciencephoto / Profimedia

Ne postoji najbolja tehnika meditacije niti ona koja je više ili manje korisna. Svatko od nas je različit te na drugačiji način pristupa opuštanju, a tako će i svakome od nas bolje odgovarati neka druga tehnika meditacije.

Meditacija kao drevna metoda opuštanja čest je prijedlog kod smirivanja svakodnevnog stresa i tjeskobe. Neovisno o tome jeste li početnik ili je već prakticirate neko vrijeme, možda niste bili upoznati s time da postoji preko 15 različitih tehnika meditacije.

Ova aktivnost za cilj ima smirivanje uma i tijela, opuštanje i lakše nošenje sa svakodnevnim životom. Ovim tehnikama meditacije želi se postići unutarnji mir i ravnoteža, a pomaže i za postizanje kvalitetnijeg sna, poboljšanje imuniteta, spuštanje krvnog tlaka te boljeg općeg stanja.

U nastavku ćemo prikazati najčešće tehnike te objasniti o čemu se radi.

Tehnike meditacije

Ne postoji najbolja tehnika meditacije niti ona koja je više ili manje korisna. Svatko od nas je različit te na drugačiji način pristupa opuštanju, a tako će i svakome od nas bolje odgovarati neka druga. U svakom slučaju, barem 20 minuta dnevno koje potrošimo na meditiranje može imati velik utjecaj.

Ovo su najčešće metode meditacije:

– vođena meditacija

– meditacija s mantrom

– meditacija osviještenosti / vipassana meditacija

– spiritualna meditacija

– transcendentalna meditacija

– metta meditacija

– joga meditacija

1. Vođena meditacija

Kao što joj i samo ime govori, vođena meditacija uključuje osobu koja vas vodi kroz meditaciju i govori na što da se fokusirate i kako da razmišljate. Vođenu meditaciju trebala bi činiti stručna osoba te se najčešće prakticira kod početnika koji tek uče kako početi meditirati. Vođena meditacija može se prakticirati i putem raznih aplikacija za meditaciju, no prije nego se odlučite na taj oblik, dobro istražite je li riječ o kvalitetnoj aplikaciji i programu.

2. Meditacija s mantrom

Među tehnikama meditacije je i meditacija s mantrom (nazvana i vizualna). Riječ je o meditaciji u kojoj se, kako bismo postigli smirivanje i ravnotežu, fokusiramo na mantru ili vizualizaciju u glavi. Pažnja se tada stavlja na tu rečenicu ili sliku i na taj način ne dopuštamo navirujućim mislima da smetaju ravnotežu i mir koji pokušavamo postići. Kada prakticirate ovu vrstu jednostavno ponavljajte mantru i svakog puta kada malo “odlutate” ponovite da biste se vratili. Vjeruje se da ponavljanje mantre može pomoći da produbimo odnos sami sa sobom i budemo manje negativni.

3. Meditacija osviještenosti ili vipassana meditacija

Kroz ovu tehniku meditacije cilj je transformirati um stvarajući kvalitete poput mudrosti i suosjećanja. Meditacija uvida uključuje fokusiranje na tehnike disanja te osviještenost vlastitih mentalnih i fizičkih osjećaja. U suprotnosti je s tehnikom Samatha ili opuštanja jer kao cilj ima spajanje uma i tijela te doživljavanje svih senzacija i prihvaćanje istih. Ova tehnika se prakticira tako da se fokusiramo na disanje i fizičke senzacije te tako omogućavamo umu da bude opušteniji, ali i više fokusiran. Tada možemo početi osvješćivati da su naše fizičke promjene obrasci i na taj način ih lakše razumjeti i možda promijeniti ako je to želja.

4. Spiritualna meditacija

Ova tehnika meditacije obično je vezana uz religijski koncept te se u brojnim religijama naziva molitvom. Cilj ove tehnike je povezivanje s nečim za što vjerujemo da je veće i važnije od nas. Kroz ovu meditaciju uviđamo i razumijemo vlastite greške, promjene i uspjehe te im dajemo smisao s obzirom na više biće ili silu kojoj vjerujemo. Također se provodi uz mantre, afirmacije ili molitvu.

5. Transcendentalna meditacija

Ako tražite tehniku meditacije uz koju ćete se opustiti u potpunosti, to je transcendentalna meditacija. Riječ je o jednostavnoj tehnici meditacije kojom se postiže duboka relaksacija, otpušta stres, promovira zdravlje te povećava kreativnost i inteligencija. Prakticira se dva puta dnevno po 20 minuta u ugodnom sijedu te dopušta umu da se smiri u tišini. Kroz ovu meditaciju nema mantri niti koncentriranja već je cilj pražnjenje uma i opuštanje.

6. Joga meditacija

Ako prakticirate jogu zasigurno ste u nekim asanama osjetili produhovljenje ili osjećaj neke lakoće, mira. Upravo to je cilj meditacijske tehnike joge u kojoj se kombiniraju te dvije metode. Meditativna osviještenost za vrijeme prakticiranja joge pomoći će u boljem držanju tijela, opuštenosti bolova i neugodnosti, ali i fokusiranju na sadašnji trenutak. Ova tehnika se provodi tako da za vrijeme izvođenja vježbi razmišljate o svakom pokretu koji činite, pokušate osjetiti svaki mišić, svaki djelić svoga tijela. Ako vam misli krenu lutati, ponovno vratite fokus na izvođenje vježbe i disanje koje je vrlo važno kod joge.

7. Metta meditacija

Kroz ovu tehniku meditacije cilj je buđenje pozitivnih namjera te poticanje pozitivnog mišljenja. Ova tehnika se nerijetko naziva i meditacijom dobrote, ljubavi i ljubaznosti. Usmjerena je ka duhovnom i emotivnom razvoju, ali i buđenju plemenitog stanja svijesti. Uz pažnju o disanju i senzacijama vlastitog tijela, kroz ovu tehniku meditacije razmišljamo o tome što nas čini jedinstvenom osobom te koje su naše kvalitete. Ovom meditacijom govorimo samima sebi da si želimo samo dobro, snagu, zdravlje i ljubav te druge pozitivne afirmacije koje želimo postići. Dok izgovaramo u glavi te rečenice, bitno je da ih zaista razumijemo i osjetimo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar