Tri testa koja maska mora proći da bi bila učinkovita

Lifestyle 15. feb 202114:58
Shutterstock

Zaštitne maske postale su prva linija obrane protiv koronavirusa. Maske sprječavaju širenje respiratornih kapljica koje mogu sadržavati virus pa je stoga bitno prekriti usta i nos kako biste zaštitili i sebe i druge oko vas.

Od početka pandemije covida-19 raspravlja se o tome koje su maske učinkovitije za zaštitu, ali tri su glavna testa koja zaštitna maska mora proći da bi vas zaštitila.

Test svjetlosti

Riječ je o jednostavnom testu koji će vam odmah otkriti može li vas maska zaštititi ili je vrijeme da nabavite novu. Liječnik Gregory Poland otkrio je da protok svjetlosti kroz masku može pokazati pruža li maska dovoljnu zaštitu. Naime, masku trebate izložiti nekom izvoru svjetlosti, a to može biti svjetiljka ili sunčeva svjetlost. Ako nakon izlaganja svjetlu kroz masku možete vidjeti, to znači da ona nije učinkovita i ne može spriječiti protok sitnih čestica koje mogu nositi virus.

Test sa svijećom

Drugi pokus možete izvesti s običnom svijećom, a posebno ga je popularizirao američki znanstveni profesor Bill Nye. Sve što trebate napraviti jest staviti masku na lice i puhnuti prema plamenu svijeće. Ako uspijete ugasiti svijeću dok nosite masku, to znači da maska nije dovoljno učinkovita te da ne sprječava protok čestica.

Test s vodom

Treći test pomoći će vam utvrditi je li maska vodootporna ili ne. Ovo je važan test jer se virus prenosi putem sitnih kapljica koje se izlučuju kada zaražena osoba kašlje, kiše ili glasno razgovara. Ako kapljice koje nose virus padnu na vašu masku i natope tkaninu, to može dovesti do zaraze. Prema tome, masku stavite pod mlaz vode i ako tkanina lako upije vodu, znači da ne pruža dovoljnu zaštitu od koronavirusa.

Bez obzira na to nosite li masku od tkanine, medicinsku masku ili neku treću, ova tri jednostavna testa pokazat će vam pruža li vam maska odgovarajuću zaštitu.

Treba napomenuti i da je nošenje maski samo jedna od preventivnih mjera, a uz to se treba održavati i fizička distanca i redovito prati ruke, prenosi E-Times.

Komentari

Vaš komentar