Znate li šta je grima? Svi smo je nekad osjetili, a sad se zna i o čemu se radi

Lifestyle 19. sep 202208:37
Shutterstock

Jeste li ikada čuli za grimu? Riječ je španskog porijekla i odnosi se na smetnju koju osjećamo kada neko, naprimjer, noktima ili kredom zagrebe školsku tablu ili drugu površinu.

Otkriće dolazi iz istraživanja koju su proveli istraživači sa univerziteta u Madridu i Mainzu u Njemačkoj, objavljenog u časopisu Frontiers in Psychology, koje to opisuje kao pravo emocionalno iskustvo, koje ne treba miješati sa gađenjem.

Zapravo, grima budi mentalne, slušne i kožne reakcije različite od potonjih i može se barem djelimično držati pod kontrolom kroz misli.

U svakom slučaju, prema mišljenju naučnika, ne radi se o jednostavnom uslovljenom refleksu, nego o emociji.

Trenutno ne postoje ekvivalentni izrazi na njemačkom i engleskom jeziku, ali tjelesna reakcija koju ti zvukovi izazivaju kod ljudi je ista, prenosi Novi list.

Šta je pokreće? I zašto nam ti reski zvukovi toliko smetaju?

Istraživači to opisuju na način da njihova akustična frekvencija (između 2000 i 5000 Hz) iritira naš sluh, jer je slična ljudskom vrisku ili plaču djeteta, zvukovima koji se instinktivno povezuju s opasnošću. Također se čini da je naš ušni kanal posebno podešen za percepciju zvukova na tim frekvencijama, pa smo nažalost na njih posebno osjetljivi!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar