Prednosti šetanja pasa: Dobro za fizičko zdravlje, ali i povezanost s vlasnikom

Ljubimci 27. dec 202210:15
Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Život s četveronožnim prijateljima posebno je zanimljiv. Osim što su psi čovjekovi najbolji prijatelji i odlični partneri za igru, postoje stvari koje je i njima potrebno pružiti kako bi bili zdravi i sretni. Bilo bi poželjno da svi vlasnici znaju koje su prednosti šetanja pasa, kako ih hraniti i kako prepoznati ponašanje psa.

Ono na što treba obratiti najviše pozornosti je zdravstveno stanje psa, a šetanje će upravo u tome pomoći. Neovisno o tome provodi li pas svoje vrijeme u stanu ili u velikom dvorištu, šetnja mu je potrebna kao i ljudima – za bolje kosti, ravnotežu, cirkulaciju i cjelokupno zdravlje.

Prednosti šetanja psa nisu samo u tome da pas tada lakše obavi nuždu, već su mnogo veće. Kod svake pasmine je drugačija razina potrebe za fizičkom aktivnošću te ona može biti od pola sata do dva sata dnevno.

U nastavku donosimo pet najvažnijih prednosti šetanja psa.

1. Vaš pas treba tjelesnu aktivnost

Bez obzira na to je li vaš pas inače više ili manje aktivan, šetnja mu je nužno potrebna da bi bio fizički aktivan. Postoje psi koji će se u dvorištu rastrčati puno puta kroz dan, no veće će prednosti šetanja pas osjetiti tek u šetnji. Među prednostima su smanjenje mogućnosti za bolesti srca, problema s tlakom i kostima.

Šetnja je najjednostavniji način da pas održi poželjnu tjelesnu težinu. Previše kila kod pasa može izazvati probleme sa srcem i kostima koji se polako pojavljuju i teško liječe. Česta šetnja psa potiče bolji osjećaj i podiže razinu energije.

2. Šetnja je dobra za mentalno zdravlje psa

Dnevna šetnja daje vašem psu mogućnost da istraži svoje susjedstvo. Oni to ovo čine svojim nosom i to je aktivnost koja kod njih potiče razvoj mozga i mentalnu simulaciju.

Ponekad nije niti loše da psa sami usmjerite da nešto traži jer će početi više koristiti svoj njuh, ali i mozak. Kako i ljudi, psi mogu patiti od mentalnih bolesti te im se s godinama može dogoditi da imaju poteškoće u pažnji i pamćenju. Savjetuje se i povremeno promijeniti lokaciju i rutu kojom hodate kako bi pas upoznao što više novih mjesta.

3. Šetnja potiče socijalizaciju

Ako je pas cijelo vrijeme zatvoren u stanu ili u dvorištu teško će se socijalizirati s drugim psima i životinjama.

Socijalizacija kod psa je vrlo bitna kako bi pas naučio tko je prijetnja njegovom teritoriju i vlasniku, a tko nije.

Socijalizirani psi su sretniji, manje agresivni i lakše ih je kontrolirati u situacijama u kojima se susreću s drugim psima koji možda nisu dobro trenirani. Zato je jedna od prednosti šetnje pasa njihova socijalizacija jer time postaju bolje istrenirani.

4. Šetnja psa za strukturu i stabilnost

U šetnji psi, učenjem novih prostora, ljudi i životinja dobivaju poticaj te im raste samopouzdanje.

Zbog šetnje će pas imati bolju strukturu i stabilnost, posebice ako se šetnje događaju u slično vrijeme svakog dana.

Psi vole rutinu pa ako su u strahu zbog prijašnjih situacija ili jednostavno sramežljivi, učestale i duže šetnje bi mogle riješiti taj problem. Prednost šetnje pasa je i ta što se hodanjem poboljšava njihovo držanje i ponašanje u javnosti.

5. Stvarate bolju povezanost s ljubimcem

Iako šetnja nije trenutak kada ste iznimno bliski sa svojim psom već to više izgleda kao da se svatko bavi svojim poslom, vaš pas točno zna tko ga šeta, gdje će ići i koliko dugo će tamo biti.

Rutina jako brzo postaje dio njihove svakodnevice i svaki put kada ga šetate će on na tome biti zahvalan. Ovime stvarate posebnu povezanost sa svojim psom jer mu pružate nešto što ga čini sretnim i zadovoljnim. Psi su jednostavni po pitanju ljubavi prema svojim vlasnicima, a povjerenje je najlakše pridobiti upravo – šetnjom.

Par dobrih savjeta za šetanje pasa

Ako ste tek krenuli sa šetnjama psa ili razmišljate o tome, imamo i par savjeta za šetanje psa koje bi bilo dobro poslušati:

– uvijek dajte psu vremena da njuška

– u igri mu nemojte bacati granu jer bi se mogao ozlijediti, radije ponesite igračku

– psi će više voljeti osobe koje ih šeću i koje se s njima igraju od onih koje ih hrane

– vježbajte sa psom, trčite, šećite i dajte mu da ispuše svu energiju koju ima – to ga održava zdravim

– mijenjajte rute kojima šetate

– uz ogrlicu psu privežite i kontakt broj ili adresu kako bi ga se moglo vratiti ukoliko pobjegne s uzice

– uvijek sa sobom nosite vrećicu za izmet i pokupite za svojim psom gdje god se nalazili, problem nije samo u manjku higijene već i u mogućim zarazama za druge pse koje mogu biti fatalne

Eto, to je to. Sada se samo morate pobrinuti za svog ljubimca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar