Psi mogu razlikovati jezike, pokazalo je istraživanje

Ljubimci 07. jan 202211:15
Pexels

Psi mogu razlikovati jezike, otkrili su mađarski znanstvenici nakon što su skupini od 18 pasa pustili ulomke iz priče "Mali princ" na španjolskom i mađarskom i ispitali kako je njihov mozak reagirao.

Istraživanje je vodila Laura V. Cuaya sa Sveučilišta Eotvos Lorand u Budimpešti, koja se prije nekoliko godina preselila u grad iz Meksika, dovodeći sa sobom svog psa Kun-kuna.

Pitala sam se je li Kun-kun primijetio da ljudi u Budimpešti govore drukčijim jezikom, mađarskim, rekla je.

“(U istraživanju) smo po prvi put otkrili da neljudski mozak može razlikovati jezike.”

U svom životu s ljudima, psi usvajaju slušne obrasce jezika kojem su izloženi, rekao je Raul Hernandez-Perez, koautor studije.

Tijekom eksperimenta, Kun-kun i drugi su uvježbani da nekoliko minuta nepomično leže u skeneru mozga.

Svi su psi čuli samo jedan od dva jezika – mađarski ili španjolski – od svojih vlasnika prije, što je omogućilo znanstvenicima da usporede kako njihov mozak reagira na vrlo poznati jezik i na potpuno nepoznat.

Psi su slušali ulomke iz priče na španjolskom i mađarskom, a također i računalno iskrivljene verzije tih ulomaka kako bi provjerili mogu li razlikovati govor i negovor.

Uspoređujući reakcije mozga, znanstvenici su pronašli različite obrasce aktivnosti u primarnom slušnom korteksu mozga pasa, što ukazuje na to da oni mogu razlikovati govor od negovora.

U sekundarnom slušnom korteksu koji analizira složene zvukove, mozak pasa proizvodi različite obrasce aktivnosti kada čuje poznati jezik i nepoznat jezik.

Što su psi bili stariji, to je njihov mozak bolje razlikovao dva jezika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar