Raznovrsne, šarene, zanimljive i cvrkutave vrste ptica predstavljene na izložbi

Ljubimci 30. okt 202219:22

Oko 400 ptica iz cijele BiH ovaj vikend je izloženo na Drugoj otvorenoj ornitološkoj izložbi u Tuzli. Posjetili smo izložbu i vidjeli koje vrste ptica se najčešće uzgajaju i saznali koliko je to zahtjevno.

Raznovrsne, šarene, zanimljive i cvrkutave vrste ptica iz cijele BiH predstavljene su u izložbenim kavezima. Kanarinci, zebe, papagaji, štiglići, bastardi, itd.

“To je prvenstveno ljubav. Što se tiče uzgajanja, ima teških vrsta koje se uzgajaju gdje se dobijaju ptice koje mi želimo”, kazao je Adis Korlatović, Orintološko društvo “Tuzla” Tuzla.

Primjera radi, jednoj ptici se daje više keratina da bi bila narandžasta. Papagaji tigrice, kanarinci i minijaturni španski kanarinci su ptice koje uzgaja Pašaga Dizdarević. Sjemenke su osnovna hrana.

“Ali se ide u prirodu. Bere se maslačak i ostale trave koje se daju pticama. Zelena salata, jabuke, mrkva. Sve to prirodno se daje i ptice jedu”, kazao je Dizdarević.

Orintološko društvo iz Tuzle ima 16 članova, a najmlađi član uzgaja egzotične i sitnije vrste za koje je već osvojio nagrade.

“Ja uzgajam zebe. Počinje uzgaja u proljeće, mladi se prstenuju i na kraju godine se vrši selekcija i najbolje ptice se šalju na izložbe. Sve se gleda. Oblik ptice, kakvo je perje, kljun, kondicija, sve. I imaju određeni bodovi koji se daju”, kaže Hamza Omerašević, uzgajivač ptica.

Koliko ove ptice imaju slobode? Uzgajivači kažu da imaju velike kaveze gdje ptica slobodno leti, posebno prilikom izvođenja mladih kada trebaju formirati krila i tijelo.

“Životinje se ne muče. Nisu zatvorene u malom prostoru kao što pojedini drže kao kućne ljubimce u kavezima u stanovima, kućama, malim prostorima”, kazao je Dizdarević.

“Imamo volijere. Tu se mladi razvijaju i lete. Pred izložbe se odvajaju u manje kaveze da bi se naučile na kavez da bi bile mirne i da se lakše mogu ocijeniti”, kaže Omerašević.

A sve ove ptice uglavnom dobijaju dobre ocijene na takmičenjima, što ponosni vlasnici ne kriju te ističu da nastavljaju promovisati uzgoj i zaštitu ptica i ovih, ali i onih divljih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar