Znate li zašto nije dobro kuhati jaja na jakoj vatri?

author
Punkufer.hr
19. apr. 2025. 21:43
kuhana_jaja
Kuhana jaja | Kuhana jaja

Kako se jaja ne bi prekuhala ili prepekla, vatra ne smije divljati, pravilo je kojeg se pridržavaju kuhari.

Ako je vatra prejaka, kajgana neće biti kremasta, što i priželjkujemo. Kad krenemo kuhati jaja, proteini počinju koagulirati, a ako ih kuhamo predugo, počinju se stezati do točke kada izlazi sva tekućina, a jaja postaju gumena, suha i neukusna.

Što se jaja dulje kuhaju, to više proteini koaguliraju, a što je temperatura viša, to se događa brže. Nižim temperaturama smanjuje se rizik od pretjeranog koaguliranja.

Primjerice, idealna kajgana traži da je maknete s vatre netom prije nego što jaja budu gotova jer će i dalje zadržati dovoljno topline da se "dovrše" prije posluživanja.

Prilikom kuhanja jaja stavite ih u hladnu vodu. Vode treba biti oko 2,5 cm iznad jaja. Pojačajte vatru i kad zakuhaju, maknite ih s vatre pa poklopite lonac.

Za srednje meko kuhana jaja ostavite ih poklopljena u vrućoj vodi 4 minute, za mekša tvrdo kuhana 10 minuta, a sasvim tvrdo kuhana bit će nakon 15 minuta.

Zatim ih lagano kucnite kuhačom ili žlicom na nekoliko mjesta i prebacite u ledeno hladnu vodu i ostavite najmanje minutu. Ako jedete meko kuhana jaja ili ih pripremate za Uskrs, preskočite korak s razbijanjem ljuske.




╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje




╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama