Znate li zašto nije dobro kuhati jaja na jakoj vatri?

Kako se jaja ne bi prekuhala ili prepekla, vatra ne smije divljati, pravilo je kojeg se pridržavaju kuhari.
Ako je vatra prejaka, kajgana neće biti kremasta, što i priželjkujemo. Kad krenemo kuhati jaja, proteini počinju koagulirati, a ako ih kuhamo predugo, počinju se stezati do točke kada izlazi sva tekućina, a jaja postaju gumena, suha i neukusna.
Što se jaja dulje kuhaju, to više proteini koaguliraju, a što je temperatura viša, to se događa brže. Nižim temperaturama smanjuje se rizik od pretjeranog koaguliranja.
Primjerice, idealna kajgana traži da je maknete s vatre netom prije nego što jaja budu gotova jer će i dalje zadržati dovoljno topline da se "dovrše" prije posluživanja.
Prilikom kuhanja jaja stavite ih u hladnu vodu. Vode treba biti oko 2,5 cm iznad jaja. Pojačajte vatru i kad zakuhaju, maknite ih s vatre pa poklopite lonac.
Za srednje meko kuhana jaja ostavite ih poklopljena u vrućoj vodi 4 minute, za mekša tvrdo kuhana 10 minuta, a sasvim tvrdo kuhana bit će nakon 15 minuta.
Zatim ih lagano kucnite kuhačom ili žlicom na nekoliko mjesta i prebacite u ledeno hladnu vodu i ostavite najmanje minutu. Ako jedete meko kuhana jaja ili ih pripremate za Uskrs, preskočite korak s razbijanjem ljuske.
╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje
╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare