Najviše bakterija krije se u peškirima i krpama

Lifestyle 25. nov 201412:53 > 12:53
morgueFile

Nedavno sprovedeno istraživanje na Univerzitetu u Arizoni je otkrilo na 89 posto kuhinjskih krpa koliformne bakterije, koje se inače nalaze u fekalijama i mogu uzrokovati zarazu hranom i dijareju, a bakteriju Ešerihiju koli na 26,5 posto peškira.

Naučnici ističu da su peškiri pod većim rizikom od opsade bakterijama, jer se koriste da bi se njima brisale ruke i površine koje su bile u kontaktu s proizvodima od sirovog mesa, piše Daily Mail.

Autor istraživanja Charles Gerba je rekao da se zaraza može raširiti s jedne namirnice na drugu kada osoba obriše ruke peškirom ili krpom i zatim zarazi druge namirnice ili prinese ruke ustima i sama sebe zarazi.

Također, korištenjem istih peškira za brisanje ruku, mogu se raširiti bakterije i virusi i na druge članove porodice.

Stručnjaci kažu da je, nažalost, činjenica i da ponekad pranje u mašini za pranje veša neće mnogo pomoći, jer su otkrivene neke bakterije koje su uspjele da “prežive” i centrifugu u mašini.

“Najbolji način zaštite jeste da se ne koriste peškiri od pamuka tamo gdje ih koristi više ljudi i gdje se bakterije i gljivice lako mogu da prenesu s jedne osobe na drugu”, kaže Gerba i dodaje da bi zato u javnim toaletima trebalo držati papirnate peškire za brisanje ruku ili sušilice za ruke.

Prema njegovim riječima, kod kuće treba redovno prati peškire, a između korištenja treba paziti da se peškiri potpuno osuše jer će to spriječiti razvoj mikroba.

Što se tiče pranja, Gerba ističe da ih treba prati barem jednom sedmično i to na 90 stepeni Celzijusa, da treba koristiti kvalitetan deterdžent koji ubija bakterije, dok za bijele peškire kaže da se može koristiti i izbjeljivač.

Gerba podsjeća da peškire za pranje lica treba prati češće nego peškire za ruke jer oni mogu da sadrže tragove šminke, losiona ili ulja.

Također, nedavno kanadsko istraživanje je pokazalo da su u kuhinji najprljavije kuhinjske krpe, od kojih su mnoge bile kontaminirane Ešerihijom koli.

Stručnjaci zato ističu da kuhinjske krpe treba prati odvojeno od donjeg veša i to u vodi koja je toplija od 60 C.

U tom smislu, važna su i pravila da krpu kojom se briše mokro povrće ili voće treba odmah odvojite za pranje, a onom kojom se brišu ruke ne treba brisati posuđe.