Mnoge namirnice koje svakodnevno konzumiramo uopšte nisu poželjne da se jedu na prazan želudac.
Kada smo gladni, umijemo ponekad da posegnemo za hranom koja i nije najbolji izbor, jer određene namirnice nije dobro konzumirati na prazan želudac, posebno ako nam je prvi obrok za doručak.
Slatkiše
Šećer povećava nivo insulina što pak značajno povećava pritisak na gušteraču, koja se tek “probudila”. Navika konzumiranja slatkog na prazan želudac može da dovede do razvoja dijabetesa.
Jogurt i druge fermentisane mlječne proizvode
Kada pojedemo jogurt na prazan želudac, hlorovodonična kiselina, koja se stvara u želucu, ubija bakteriju mlječne kiseline. Tako da konzumiranjem jogurta i drugih fermentisanih namirnica za doručak svom tijelu nećete učiniti dobro.
Svježi krastavci i drugo zeleno povrće
Sirovo povrće bogato je amino kiselinama. Međutim, ono može da izazove gorušicu, nadutost i abdominalnu bol, naročito kada se konzumira na prazan želudac.
Hladna gazirana pića
Ukoliko pijete ujutru hladna gazirana pića to može da ošteti sluznicu i smanji dotok krvi želuca. Posljedica toga je da se hrana vari sporije.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.