Crno vino može pomoći ljudima sa viškom kilograma da bolje sagore masnoće, a time i da poprave funkciju jetre, tvrde američki naučnici.
Biohemičar i molekularni biolog Dr. Neil Shay na Univerzitetu Oregon kaže da muškat grožđe može pomoći borbi protiv pretilosti.
Istraživanja su pokazala da je elaginska kiselina u grožđu dramatično smanjila rast postojećih ćelija masti u ćelijama jetre. Elaginska kiselina je takođe prisutna u drugom voću i povrću.
Studija, koja je obrađena na Univerzitetima Florida i Nebraska, dopunjava rad dr. Shayja u kojem je pokazano kako pretili miševi imaju zdravstvena poboljšanja nakon što im je dat ekstrakt pinot noir grožđa koje se takođe koristi u pravljenju vina.
Ekstrakti grožđa su ekvivalentni jednoj i po šolji grožđa po osobi za dan.
“Porcije su razumne, što naše rezultate čini primjenjivijim ljudskoj dijeti”, kazao je dr. Shay.
Tokom sedmične probe, miševi koji su jeli hranu bogatu mastima, dobili su masnu jetru i dijabetičke simptome, odnosno iste metaboličke konsekvence koje se mogu vidjeti kod mnogih pretilih osoba koje žive sjedećim načinom života. Ali oni koji se hrane ekstraktima grožđa akumuliraju manje masnoće u jetri i imaju manji nivo šećera u krvi.
“Ako kupujete hranu i ako znate da je određena vrsta voća dobra za vašu zdravstvenu kondiciju, zar ne biste željeli kupiti to voće?“, zaključio je dr. Shay.
Studija je objavljena u časopisu Journal of Nutritional Biochemistry.