Rumunija: Stogodišnji, hljeb bez plijesni, izložen u muzeju

Lifestyle 24. feb 201513:23 > 13:25
Snapshot

Najstariji pekarski proizvod u Rumuniji je hljeb star više od 100 godina i izložen je u Historijskom muzeju u Galati. Čuvan je u originalnoj kutiji i izgleda kao da je tek izvađen iz pećnice.

Stručnjaci su zbunjeni njegovim dobrim stanjem i pokušavaju da saznaju kako je ostao tako očuvan.

U martu 1915. godine šest učenika u Galati dobilo je poprilično neobičnu donaciju od jednog mornara – hljeb iz Italije. Čovjek je kupio hljeb u Genoi. Hljeb je izložen u tom muzeju od ‘70-ih godina. Međutim, jedne prilike se zagubio te je mnogo godina prošlo prije no što je hljeb ponovo otkriven. Teško je objasniti kako je uspio ostati sličan kao onakav kakav je bio prije 123 godine.

Stručnjaci kažu da je najvjerovatnije zbog toga što se hljeb osušio u sredini u kojoj je nedostajalo vlage. Danas, sa svim naprednim tehnikama i procedurama konzerviranja hrane, hljeb ne može da traje duže od nekoliko dana. Menadžeri muzeja su započeli korespodenciju sa vlastima iz Genoe kako bi ga odnijeli u Italiju gdje je i napravljen.

“Najvjerovatnije da hljeb tada nije imao mjesta među ostalim stvarima koje su donesene ovdje”, kazao je direktor Historijskog muzeja u Galati Cristian Caldararu.

“Ostao je u skladištu do 2009. godine gdje je i otkriven nakon što smo napravili inventar dobara u muzeju. Pronašli smo ga u kutiji te smo bili impresionirali da nije imao plijesni po sebi“, dodao je direktor.

“Tokom procesa sušenja, aktivnost vode se mnogo smanjila i to nije dozvolilo razvoju mikrobioloških procesa”, rekao je profesor Romulus Burluc.