Joao Breda: Kakvu hranu jedemo u Sarajevu

Lifestyle 26. mar 201908:46 > 08:51
N1

Dr. Joao Breda, Šef evropskog Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za nezarazne bolesti i promociju zdravlja, za N1 je govorio o rezultatima studije o nutritivnom sastavu hrane na ulicama i brze hrane u Sarajevu.

Pojasnio je da je fokus ove studije bio na nutritivnom kvalitetu određene hrane, te na koncentraciju trans-masti i soli.

“Kao i u nekim drugim zemljama, našli smo da je koncentracija soli velika. So utiče na povećanje krvnog pritiska, to može da dovodi do srčanih bolesti”, kazao je.

Breda je pojasnio koliko soli treba unijeti dnevno.

“Imate hranu koja ima veliku koncentraciju soli. Kada kuhamo i kada dodajemo so, neki ljudi uzimaju so prije nego što su i probali hranu. To nema nikakvog smisla. Moramo smanjiti unos soli i mi u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kažemo ne više od 5 grama, međutim ljudi koriste i 12 i 14 grama i više. U Istočnoj Evropi zaista se koristi puno soli. Nemojte toliko soliti hranu”, poručio je.

Drugi element koji je pronađen su trans-masti.

“To su zaista loše masnoće. Ukoliko koristite margarin, to su vještačke masti, i to također može dovesti do srčanih bolesti. Mnoge zemlje su smanjile unos trans-masti. Imamo deset zamalja u Evropi koje su zabranile korištenje trans-masti”, istakao je.

Breda je kazao da u sokovima ima previše šećera.

“U jednom poznatom piću u Rusiji pronašli smo 40 grama šećera, 38 grama u Turskoj, dok to isto piće u Velikoj Britaniji ima 23 grama. Znamo da je na Balkanu količina šećera u bezalkoholnim pićima veoma visoka. Postoji nešto što moramo uraditi zajedno”, kazao je.

Breda tvrdi da nije pametno prestati jesti hljeb, ali da treba jesti tamni hljeb. Da bi se poboljšala ishrana i smanjila gojaznost, Breda je kazao da se stanovništvo mora obrazovati, jer mnogi ne shvataju da je unos previše soli, masti i šećera loš.

Šef evropskog Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za nezarazne bolesti i promociju zdravlja i jedan od vodećih svjetskih eksperata za ishranu i njen utjecaj na zdravlje dr. Joao Breda posjetio je danas Sarajevo. Osnovni razlog posjete je prezentacija rezultata studije o nutritivnom sastavu hrane na ulicama i brze hrane u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad