U istraživanju, objavljenom u časopisu "Diabetologija", ispitana je povezanost konzumacije različitih slatkih pića s rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.
U analizi su korišteni detaljni podaci o prehrambenim navikama kod oko 25.000 muškaraca i žena, starih između 40 i 79 godina koji su učestvovali u opsežnom britanskom epidemiološkom istraživanju.
Ispitanici su bili praćeni 11 godina, a tokom tog perioda kod njih 847 se razvio dijabetes, piše portal Vitamini.
Rezultati istraživanja su pokazali da je s povećanim rizikom od dijabetesa povezana učestala konzumacija šećerom zaslađenih bezalkoholnih pića i mliječnih napitaka, ali i bezalkoholnih pića sa vještačkim zaslađivačima.
Nasuprot tome, unos voćnih sokova, zaslađenog čaja i kafe nije doprinosio povećanju rizika.
Stručnjaci su procijenili da zamjena jednog serviranja šećerom zaslađenih bezalkoholnih pića ili mliječnih napitaka s vodom, nezaslađenim čajem ili kafom, može da snizi rizik od dijabetesa za 14 do 25 posto.
Takođe je primijećeno da je zamjena šećerom zaslađenih pića sa onim koji sadrže vještačke zaslađivače ne doprinosi smanjenju rizika od dijabetesa.